Annons

Annons

Annons

Vem får lägenhet i Malmö?

Granskningen i korthet: Vem får lägenhet i Malmö?

Vem är det egentligen som får hyreskontrakten i landets mest segregerade storstad? I en artikelserie granskar Sydsvenskan hyresmarknaden i bostadsbristens Malmö.

Text

Inbäddat innehåll

Kön på Boplats syd har växt snabbt de senaste tio åren. Idag betalar 128 000 personer 300 kronor om året i väntan på att få en lägenhet. I den kommunala bostadsförmedlingen som ägs av Malmö stad ska det finnas bostäder både från MKB och privata hyresvärdar. Men granskningen visar vilka lägenheter som egentligen, hamnar här.

Bild: Petter Bjerregaard

Annons

• Del 1 Hyresvärdar struntar i Boplats syds kö – förmedlar lägenheter själva
Bara 5 av 35 privata hyresvärdar i Malmö som står listade som samarbetspartners på Boplats syds hemsida lämnar alla sina lägenheter till kön. De flesta av bolagen har istället egna register där de väljer hyresgäster.

Annons

• Del 2 Här är bostadskön där hyresvärden själv väljer

Några av bostadsföretagen anlitar, fastän de samarbetar med Boplats syd, istället en helt annan privat förmedling, Home Q. Där behöver de inte ta den bostadssökande som står först i kön, utan kan välja vem de vill.

• Del 3 Hyresvärdar dumpar lägenheter ingen vill ha till Boplats syd

Stora hyresvärdar, som Heimstaden och Contentus, dumpar lägenheter som de har svårt att hyra ut i Boplats syds kö. Ofta ligger de i utsatta områden. Trianon som gärna lyfter sitt sociala engagemang i Malmö lämnar många bostäder till kön. Men granskningen visar att de förra året även förmedlade flera hundra lägenheter på egen hand, ofta i attraktivare områden. Det stärker segregationen, menar Carina Listerborn, professor vid Malmö universitet.

• Del 4 Ministrar bekymrade över utvecklingen i Malmö

Annons

Bostadsminister Johan Danielsson (S) och integrationsminister Anders Ygeman (S) tycker att bostadsbolagens agerande är problematiskt.

Annons

• Del 5: Malmöpolitiker reagerar efter granskningen

Efter granskningen har tretton bolag plockats bort från Boplats syds hemsida. Flera av Malmös toppolitiker vill se förändringar av reglerna som styr bostadsförmedlingen.

• Del 6: Bostadsbolagen: Här ska du bo för att undvika invandrare

Stora hyresvärdar i Malmö ger råd om hur man undviker att bo granne med invandrare. Undvik Rosengård, Holma, Lindängen säger uthyrarna, trots att de har lediga lägenheter där.

• Del 7: Hyresgäster om utpekande av deras område: ”När det bara är invandrare så bryr sig ingen”

Hyresvärdar i Malmö avråder bostadssökande med svenskt namn från att bosätta sig i Malmös utsatta områden. De som bor i områdena reagerar nu starkt.

• Del 8: Stjernfeldt Jammeh tar hyresvärdarna i örat

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) agerar efter Sydsvenskans granskning och ska träffa fastighetsägarna.

– Jag tycker det är helt absurt, säger hon.

• Del 9: Hyresvärd på Rosengård vill inte ha araber i sina hus

Annons

Annons

Han är hyresvärden som öppet väljer hyresgäster efter ursprung. När Sydsvenskans reporter ringer och låtsas söka lägenhet frågar han direkt vilket land hon kommer från. Han vill undvika hyresgäster som är från Mellanöstern.

– De har bott som svin.

• Podd: Har Boplats syd blivit en slasktratt?

Inbäddat innehåll

• Podd: Hör vår reporter söka lägenhet med svenskt vs. utländskt namn

Inbäddat innehåll

Fakta

Så gjorde vi granskningen

För att granska hur Boplats syds kö fungerar har Sydsvenskan utgett sig för att vara bostadssökande och ringt runt till bolag som står som samarbetspartners till den kommunala bostadsförmedlingen. Vi har uppgett att vi har sökt bostad och ställt frågor om hur urvalsprocessen går till. I efterhand har vi intervjuat företrädare för bolagen.

Vi har även begärt ut en lista på samtliga lägenheter som förmedlats via Boplats syd de senaste fem åren. Genom att göra slagningar i databasen med över 40 000 lägenheter har vi fått fram i vilken omfattning olika bolag lämnat lägenheter i Malmö och i vilka områden de finns.


För att se om lägenheter ligger i utsatta områden har vi samkört adresserna med Delmos, Delegationen mot segregation, karta över socioekonomiskt utsatta områden.

Vi har också i flera månader följt vad bostadsbolagen i Malmö har förmedlat via sina egna hemsidor och jämfört utbudet på Boplats syd. Dessutom har vi tagit del av bolag egna statistik av förmedlade lägenheter.

Boplats syd hade inte gjort någon egen kartläggning om var i Malmö som de privata bostadsbolagen accepterar socialbidrag och menade att det var för tidskrävande att ta fram information. Men genom att specifikt begära ut bostadsbolaget Trianons förmedlade lägenheter fick vi ta del av information om i vilka lägenheter som socialbidrag har accepterats.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan