AnnonsVolito Fastigheter

En postmodernistisk pärla

Vi har gått på husesyn med arkitekt och hållbarhetsstrateg Madeleine Nobis, som berättar om fyra Malmöfastigheter och deras tidstypiska arkitektur. Nu har turen kommit till en postmodernistisk pärla på Jörgen Kocksgatan.

Adress: Jörgen Kocksgatan 1B - Ran 9

Arkitekturstil: Postmodernism / Byggår: 1992

Fastigheten på Jörgen Kocksgatan dockar an mot grannfastigheten - något som arkitekten Madeleine Nobis uppskattar.


Det går inte att missa, den stora kontorsbyggnaden i hörnet Jörgen Kocksgatan-Stormgatan. Med sitt orangeröda tegel, gröna plåtdetaljer och dramatiska glaspartier är det inte svårt att gissa när huset byggdes.

– Här står vi framför ett klassiskt postmodernt hus, byggt i början av 1990-talet. Vi är långt ifrån tidigare epokers fönsterband, här har vi istället hål i mur. Nu har vi blivit energimedvetna.

Madeleine Nobis, arkitekt och hållbarhetsstrateg. Foto: Emma Karlsmark Elfstrand, Liljewall

Det berättar Madeleine Nobis medan hon blickar uppåt mot Volito Fastigheters Ran 9, ett stenkast från fastighetsbolagets huvudkontor på Skeppsbron. Som arkitekt och hållbarhetsstrateg på Liljewall arkitektbyrå har hon tjugo års erfarenhet och specialisering inom hållbar samhällsutveckling.

Smaken är ju, som bekant, delad

Men - är det här verkligen en vacker byggnad? Madeleine Nobis skrattar till över frågan men blir snabbt allvarlig.

– Så här är det; arkitekturstilar som ligger för nära oss i tiden, det har vi alltid haft svårt att uppskatta. Och smaken är ju, som bekant, delad. Jag är mer intresserad av att prata om huruvida en byggnad har kvaliteter eller inte, och det har den här fastigheten, på flera sätt. Och det har många postmoderna byggnader som ritades under början av 1990-talet.

Dåtidens arkitektur var, som alla andra stilar, präglad av sin samtid. I Sverige fanns inte många tegelbruk kvar och med 70-talets energikris i färskt minne slutade man rita in stora och breda fönster.

– Nu ser vi inte längre fönsterband utan istället hål i mur, alltså mindre fönster än vad vi tidigare varit vana vid.

Det Madeleine Nobis vill att vi ska uppmärksamma med just den här byggnaden – och som tydligt visar på en medveten arkitektonisk omsorg och respekt – är hur väl den dockar an mot grannfastigheten.

– Ni ser burspråken, de har man ritat för att den här moderna fastigheten ska hänga ihop med sekelskifteshuset bredvid. Likaså är sockeln i linje med sockelhöjden hos den äldre fastigheten. Det finns fler sådana detaljer och det gör mig glad.

I stället för att rita dekorativa klassicistiska element som valv och pelare fast i betong, som var vanligt förekommande på postmodernistiska byggnader, har man alltså gjort en modern tolkning av grannfastigheten, berättar hon.

– Arkitekterna inom Anshelmgruppen var skolade i arkitekturhistoria och förstod värdet att koppla ihop det man tillför en plats med det befintliga. Det görs allt för sällan idag, vilket är olyckligt.

Väl inne i byggnaden öppnar en atriumgård upp sig och ljuset flödar in från det spännande glastaket.

– Här är så mycket 90-tal! Dörrar och annan interiör i klara färger, trädetaljer och inredning i bok, kvalitetsklinkers från Höganäs som håller i evigheter och det här otroligt coola taket som ser till att mängder med ljus kommer in i kontorslokalerna.

– Det är bara en tidsfråga innan folk, som håller hållbarhetsfrågor högt, inser vilka pärlor nittiotalsbyggnader likt denna faktiskt är.

Fördelarna med Jörgen Kocksgatan är flera, anser Therese Brahed, HR-director på teknikföretaget Doro. Här har Doro haft kontor sedan september 2018.

–Lokalerna i Volitos fastighet vid centralstationen uppfyllde våra krav. Vi fick dessutom vara med i mycket stor utsträckning och påverka totalrenoveringen.

Therese Brahed är HR-director på Doro som har sitt kontor i huset.

Vad är så bra med era lokaler, tycker du?

–Det geografiska läget är väldigt bra med närheten till Malmö C, samt utbudet av lunchställen och möjligheten att parkera. Sedan uppskattar vi den ljusa miljön och att det är bra luft och ventilation.

Vad är den allra största fördelen med att vara i detta hus? 

–Det är absolut läget.

Här kan du se vilka övriga fastigheter som finns i Volitos bestånd.

Här kan du läsa mer om vilka fastigheter Volito äger och förvaltar.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan