Annons

Annons

Annons

Svensk politik

Lyssna: Hur kommer SD förändras av makten?

Sverigedemokraterna är inte längre paria i svensk politik. Jimmie Åkesson beskriver Tidöavtalet som ett paradigmskifte. Men vad händer med SD när de inte längre är rebeller utan ett maktparti?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Presskonferensen där Tidöavtalet presenterades var ett historiskt ögonblick för Sverigedemokraterna. När Jimmie Åkesson tog ordet blev det tydligt vilket genomslag SD fått i förhandlingarna.

Annons

– SD har fått igenom i princip hela sin migrationspolitik och stora delar av sin kriminalpolitik, säger Sydsvenskans Kenan Habul, som har följt partiet under lång tid.

På många sätt är det till just det här ögonblicket partiet har strävat mot i över 20 år. De får stort politiskt inflytande och till och med ett samordningskansli i Regeringskansliet.

Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 har partiet vuxit mer eller mindre oavbrutet. De har effektivt kunnat måla upp de andra partierna som en "sjuklöver" och sig själva som rebeller och outsiders. Men när SD nu är med och styr Sverige blir det svårare att använda sådan retorik.

– Det kommer bli en svår balansgång. De kommer fortfarande vilja ha underdogperspektivet, men samtidigt är de måna om att visa både väljarna och sina samarbetspartier att vi kan det här, säger Kenan Habul.

I både Norge och Danmark har invandringskritiska partier rasat i opinionen efter att de fått politiskt inflytande. Hur ska SD undvika samma öde?

Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan