Annons

Annons

Annons

opinionVem får lägenhet i Malmö?

Aktuella frågor
”Hos Boplats Syd har namnet på de sökande aldrig spelat någon roll.”

Boplats Syds verksamhet motverkar segregation på bostadsmarknaden, även om rapporteringen i Sydsvenskan antyder något annat. Det skriver Emilie Malm (S), styrelseordförande i Boplats Syd.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Boplats Syd har de senaste fem åren förmedlat tiotusentals vita hyreskontrakt i alla prisklasser och över hela Malmö, skriver artikelförfattaren.

Bild: Ann-Sofi Rosenkvist

Annons

I en artikel i Sydsvenskan (19/10) riktar sig fastighetsägaren Filip Larsson till oss politiker i styrelsen för Boplats Syd. Filip Larsson föreslår bland annat att Boplats Syd ska omformas till en transparent plattform där alla lediga lägenheter i Malmö visas. Han berättar också att han själv kommit till nya insikter om sina fördomar genom att dölja namnen på de som söker lägenheter hos honom.

Hos Boplats Syd har namnet på de sökande aldrig spelat någon roll. Lägenheten går till den som har längst kötid och som uppfyller hyresvärdens krav. En persons namn, ursprung, utbildning eller nätverk har ingen betydelse. De fastighetsägare som låter Boplats Syd förmedla lägenheter tar alltså ingen som helst hänsyn till vad de sökande heter eller varifrån de kommer. Jag tycker det är positivt att Filip Larssons bolag numera tänker likadant, men för oss och våra anslutna fastighetsägare är det en självklarhet.

Annons

Annons

Filip Larsson tror inte att det skulle vara en bra idé att ha en bostadskö helt utan kriterier. Det stämmer, men kraven får heller inte bli för höga. Vi för en ständig dialog med våra anslutna fastighetsägare för att hitta en nivå som passar alla parter. Vi vill till exempel att försörjningsstöd och a-kassa godkänns som inkomst för att även de med svagare ekonomi ska ha en chans på bostadsmarknaden. Fastighetsägare som Filip Larsson kan aktivt bidra till minskad segregation genom att ställa så låga krav som möjligt. Även en person med svag inkomst kan vara en utmärkt hyresgäst.

Filip Larssons tanke om att samla alla lediga lägenheter i Malmö på en och samma plattform är en utmärkt idé i teorin, men den går inte att genomföra i praktiken. Det finns inga lagliga möjligheter att tvinga fastighetsägare att lämna sina lägenheter för uthyrning via oss eller någon annan. Att göra det skulle vara ett enormt ingrepp i äganderätten. Och vi varken kan eller vill förbjuda konkurrerande sätt att förmedla bostäder.

Boplats Syds verksamhet motverkar segregation på bostadsmarknaden, även om rapporteringen i Sydsvenskan antyder något annat. Vi vet att Boplats Syd fyller en viktig funktion för många människor. Vi har de senaste fem åren förmedlat tiotusentals vita hyreskontrakt i alla prisklasser och över hela Malmö. Till rika och fattiga, till gamla och unga. Till de som är födda här och till de som flyttat hit. Hos oss spelar ursprung eller namn ingen roll, hos oss går ingen före i kön. Vi är stolta över att vara en kommunägd bostadsförmedling för alla, där kötiden och inte ditt ursprung eller dina kontakter avgör om du får en bostad.

SKRIBENTEN
Emilie Malm (S) är styrelseordförande i Boplats Syd, en bostadsförmedling som ägs av Malmö stad.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan