Det gamla varuhuset hade sin förebild i europeiska storstäders pampiga varuhus. Under efterkrigstiden nåddes Malmö av nya, amerikanska idéer.
Storbyggmästaren Hugo Åberg hade varit i Amerika och kom hem med tankar och inspiration som han presenterade för Wessels varuhuschef Thorolf Hjort. De två planerade för en ny stormarknad ute vid Jägersro där byggmästaren hade stora intressen.
En skåning från Malmö som visste allt om amerikanska stormarknader var Jan Mark. Han hade bott i nästan fem år i USA och arbetat som ”management trainee” på varuhuskedjan Wards.
– Jag fick höra att Wessels planerade att öppna en stormarknad. Så jag åkte hem till Malmö, uppsökte Thorolf Hjort och erbjöd mina tjänster, berättar Jan Mark som bara var 23 år när det begav sig 1962.
Annons

Grund- och gjutningsarbete i januari 1962 vid Jägersrovägen. Foto: Lars A Lindkvist/Sydsvenskans bildarkiv
Annons
Jan Mark fick omedelbar anställning. Han hade fullt av idéer i bagaget och flertalet kunde appliceras direkt på Wessels.
– Vi fick början om med allt. Som att planera för förpackningar. Vi sålde ju inte spik i lösvikt. Nytt var också sättet att exponera varorna.

Direktör Torolf Hjort med maka och fru Margit Netzén tittar på kläder. Foto: Bror Hansson/Sydsvenskans bildarkiv
Istället för att förvara kläder bakom disk som på gamla Wessels, hängdes de upp på galgar så att kunderna kunde bläddra mellan plaggen. Och prova själva. Det breda utbudet av varor var också nytt.
På Wessels fanns över 80 000 artiklar, allt från toastolar, kylskåp, hundgaloscher och bildäck. Man erbjöd till och med montering av däcken. Självbetjäningen var revolutionerande och de 170 anställda odlade en egen nybyggaranda i den fönsterlösa, lådliknande cementbyggnaden.

Wessels personal på maskeradfest 1963. Foto: Durvalls Foto/Sydsvenskans bildarkiv
– Vi införde också psykologiska priser. Tidigare brukade priset på varorna avrundas till 25, 50 eller 75 öre. Nu införde vi att alla varors pris skulle sluta på 88 öre, berättar Jan Mark, som på köpet kom att kallas 88-Mark.
När den nya stormarknaden, den tredje av sitt slag i Europa och den största i Skandinavien, öppnade fredagen den 19 oktober 1962 utbröt kaos. Polisen orkade inte hålla tillbaka folkmassan. Minst 25 000 kunder hängde på låset för att fynda bland matvaror, verktyg och kläder. Rubriken i tidningen Arbetet löd:
Annons
Annons
"30.000 i premiärrusning till storvaruhuset
100 SVIMMADE OCH EN AVLED
Polisen: HÅRD PÄRS"
– Mannen dog dock inte i kön, utan i sin bil, minns Jan Mark.

Trängseln var fruktansvärd. "Det värsta vi har varit med om", sa polisen. Foto: Bertil Edstrand/Sydsvenskans bildarkiv
Brandkårens musikkår och Sigvard Wallenbergs show under ledning av La Palomas populära orkester och Benny Leyton stod för underhållningen. Barnbidraget kunde inlösas vid servicedisken, mot legitimation. Under tiden kunde barnen leka i en speciell lekhage.
Wessels egna matarbussar gick i skytteltrafik från spårvagnens ändhållplats vid Kastanjeplatsen. De 2 500 gratis parkeringsplatserna räckte inte till och redan då fick man ta till parkeringen på Jägersro. Den hämningslösa köpfesten hade startat. Bara i kött räknat såldes 15 ton första dagen.

Fyrtio år efter öppnandet av Wessels stormarknad, för tjugo år sedan, var två av varuhusets veteraner åter på plats: inköpschefen Jan Mark och varuhuschefen Gunnar Wulff. Foto: Johan Persson/Sydsvenskans bildarkiv
Jan Mark stannade i nästan åtta år på Wessels. Han blev sedan headhuntad till ett utveckla en annan kedja. Bara något år senare var de gyllene åren över. Konkurrenterna hade hunnit ifatt och ännu en ny tid med nya ägarkonstellationer bröt in. Åhlén och Holm (Tempo) köpte samtliga Wesselsaktier år 1971 och senare blev namnet B&W.
Annons
Numera ryms Coop Forum i komplexet.

Fullt ös första dagen. Foto: Bror Hansson/Sydsvenskans bildarkiv