Annons

Annons

Annons

Rymden

Det ser inte ljust ut för solförmörkelsen vid lunch

Under två timmar vid lunch i dag täcker månen en tredjedel av solen sett från Skånes horisont. Men risken är att det inte märks alls på grund av molnen.

Text

Så här såg det ut vid solförmörkelsen i augusti 1999 i Skåne. Man ska vara väldigt försiktig med att titta direkt mot en solförmörkelse. Foto: Torbjörn Carlsson.

Annons

Strax efter klockan elva inleds solförmörkelsen i Skåne. Strax efter 13 har månen passerat helt och strax efter klockan 12 är förmörkelsen som störst då 36 procent av solskivan skyms av månen sett från Skåne.

Men den som får se det, får ha en rejäl portion tur, eftersom väderprognosen lovar gråmulet väder över hela länet vid den tidpunkten.

Annons

– Det är molnen som dominerar men det finns indikationer på vissa luckor i molntäcket, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Annons

Var och när de kan dyka upp är dock mycket svårt att säga.

På andra ställen i världen kommer förmörkelsen att synas bättre. Exempelvis i norra Ryssland där mörkret faller över landet då över 80 procent av solskivan täcks av månen. Också ute i Europa blir det förmörkelse i olika grad under dagen liksom i de norra delarna av Sverige. Så någon kommer säkert att både se och ta en bild av fenomenet under dagen.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan