Annons

Annons

Annons

Filmade födslar

Från värk till kejsarsnitt – Elsa, 27, delade allt på Instagram

När skånska influeraren Elsa Swärd Brattström, 27, skulle föda hängde hennes följare med – från första värkarna till kejsarsnittet. Att hon uppdaterade Instagramflödet i realtid visade sig ha fler fördelar än bara gillningar.

Text

När Elsa Swärd Brattström och fästmön Cornelia Axelsson fick sitt andra barn var tusentals följare med på resan.

Bild: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Annons

I hörnet av mobilskärmen visar klockan 02.44. Det är februari och Elsa Swärd Brattström står i hissen på väg in till förlossningsavdelningen i Uppsala.

Hon uppdaterar sina följare om att hon ska göra en kontroll av smärtan som kommer i vågor.

– Jag hade jätteont och bet i kudden. Men jag hade läst hur värkar skulle kännas och det kändes inte så för mig, säger hon.

Det som sticker ut med Elsa Swärd Brattströms förlossning är att hon uppdaterade i realtid. Inget är klippt eller redigerat i efterhand.

Bild: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Det är inte dags för bebisen att komma än, försäkrar hon följarna. Hon har ju ett planerat kejsarsnitt om tre veckor.

Annons

Att smärtan hon upplevde den natten var värkar och att den uppdateringen bara skulle vara en av många när Allan kom till världen visste hon inte då.

Annons

Så följer uppdatering efter uppdatering. Följare får se när livmoderns värkaktivitet mäts. När det konstateras att bebisen är på väg. Hur fästmön Cornelia Axelsson akut ordnar passning till parets tvååring Ragnar.

När denna uppdatering gjordes visste inte Elsa Swärd Brattström att det hon upplevde var värkar.

Bild: Privat

Värkstoppande medicin som har föga effekt. Ambulanstur till Gävle för att göra snittet där. Bilder på en till synes torr smörgås och keso. Bilder på tårar och värkarbete. Så till slut, en nyfödd rosa bebis.

Jag förstår att det var spännande att följa, men det fanns ingen förutbestämd plan att göra content på det

– Med facit i hand var det ett dramatiskt förlossningsdygn. Jag förstår att det var spännande att följa, men det fanns ingen förutbestämd plan att göra content på det.

Elsa Swärd Brattström är uppvuxen vid havet i västra Skåne. Redan som tonåring började hon dela med sig av vardagen. Då var det Bilddagboken och Lunarstorm som gällde.

Elsa Swärd Brattström säger att hon aldrig planerade att bli influerare, men att jobbet ger henne möjlighet att vara mer med barnen.

Bild: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

– De som känner mig i verkligheten minns nog inte en tid då jag inte delade allt. Jag har alltid var sentimental, fotat, skrivit och dokumenterat.

Nu bor hon i Uppsala med sin sambo Cornelia Axelsson och sönerna Ragnar och Allan. När paret startade en podd om att skaffa barn som lesbiskt par växte följarskaran. Elsa fortsatte att dela med sig av livet på Instagram.

Annons

Annons

Cornelia Axelsson och sonen Allan, vars födelse är väldokumenterad.

Bild: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Så när parets andra barn föddes fick 17 000 följare hänga med. Som alltid. Även om avsikten inte var att skapa innehåll till sociala medier av att föda barn sällar sig Elsa till skaran av influerare som delat sin förlossningsupplevelse.

Jag tror det är bra så länge det inte förskönas

De senaste åren har fenomenet närmast exploderat. Det är mer regel än undantag att följare får vara med i rum som tidigare betraktades som avskilda.

– Jag tror det är bra så länge det inte förskönas, konstaterar Elsa Swärd Brattström.

I Elsa Swärd Brattströms flöde skildras vardagens med- och motgångar.

Bild: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Hon poängterar risken med att göra livet Instagramvänligt. I hennes flöde syns kaoset i såväl hennes huvud som i hemmet, förklarar hon.

– Det är bra med konton att djupdyka i. Vi behöver relatera till andra, då kan sociala medier vara ett jättestöd. Det är det för mig, och jag är det för andra.

Till exempel tror hon att hennes upplevelse av värkar, som inte stämde med det hon hade läst, kan vara till nytta för någon annan.

Elsa Swärd Brattström påpekar att även om hon delar mycket så finns det bara utrymme för 25 minuter av 24 timmar på Instagram stories.

Bild: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Men det var inte till nytta bara för följarna att Elsa visade stora delar av sin förlossning. Både hon och sjukvårdspersonalen drog fördel av uppdateringarna.

Annons

Vi behöver relatera till andra, då kan sociala medier vara ett jättestöd

Annons

När det blev bestämt att Elsa skulle snittas i Gävle istället för i Uppsala hade barnmorskan där full koll på hennes tillstånd. Hon hade följt med sedan uppdateringen i hissen flera timmar tidigare.

– Hon hade ju sett hela dygnet och hon var helt fantastisk.

Att ha dokumenterat sin förlossning hjälpte Elsa Swärd Brattström att bearbeta den.

Bild: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Elsa Swärd Brattström har även haft fördel av sitt väldokumenterade förlossningsdygn i efterhand. Hon har använt sin egen Instagramstory för att bearbeta det omtumlande dygnet.

Där och då blev kontot dessutom ett sorts andrum för paret. Att dela både tårar och skratt minskade oron som kom med att inte veta när eller var Allan skulle födas.

Cornelia tog över Instagramkontot när värkarbetet var som tyngst.

Bild: Privat

– Det var rätt befriande att kunna vara ironisk kring det som var så jobbigt. Bilderna visar ju misär, säger hon och skrattar.

Det stämmer till viss del.

Den som backar i hennes flöde får se en orolig person med blöta kinder ta värkar som hon enligt plan skulle slippa.

Men också Allans första sekunder i livet. Och lyckliga mammor som välkomnar honom, tillsammans med tiotusentals följare.

Förutom Allans mammor var det många följare i sociala medier som följde hans resa till världen.

Bild: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Annons

Fakta

Här är fler influerare som delat sin förlossning

Jonna och Joakim Lundells förlossningsfilm har över 3,5 miljoner visningar.

Margaux Dietz var bland de första att dela sin förlossning på Youtube.

Barnmorskan Asabea Britton förlöste sin son hemma i badkaret.

Sofia Lindhe och Anton Pehrson, från ”Gift vid första ögonkastet” berättar hur dottern Liv kom till världen.

Kenza Zouiten Subosics förlossning har setts över 11 miljoner gånger.

Julia Bergman filmade när hon födde sin dotter Zelda.

Annons

Läs mer:

Kameran rullade när Julia, 27, födde sin dotter.

Doulan: ”Vår bild av en förlossning är byggd på film”

Gudrun Schymans förlossningsfilm står sig än i dag.

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan