Annons

Annons

Annons

Malmö

Oxies rymdentusiaster beskådade solförmörkelsen

En blygsam skara hade under tisdagen letat sig till Tycho Brahe-observatoriet i Oxie. Med teleskop i olika storlekar försökte rymdentusiaster få en glimt av den partiella solförmörkelsen. En tredjedel av solen väntades döljas av månen mellan klockan 12.11 och 13.16.

Text

Peter Linde visar upp ett teleskop utrustat med ett solfilter som gör det möjligt att kolla på solen, utan att skada ögonen.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

På förhand pekade väderprognoserna på att himlafenomenet skulle döljas bakom de gråa höstmolnen.

– Har vi otur så kan vi inte se något alls och det har ju varit tråkigt, säger Peter Linde, som är astronom och ordförande i svenska astronomiska sällskapet.

– Det kommer ta ett tag innan vi ser en solförmörkelse i Sverige igen, även de partiella. Nästa blir i mars 2025, fortsätter han.

Annons

Till slut sprack det upp. En kvart efter tolvslaget skingrade sig molnen, till åskådarnas glädje. Med specialdesignade solglasögon, som gör det möjligt att stirra rätt in i solen utan skador, kunde man se hur solen delvis doldes av månen.

Men alla var inte lika hänförda av det som utspelade sig på himmn.

– Jag har bevittnat 25 stycken totala solförmörkelser. Och då räknar jag inte de partiella. Den ska vara total om jag ska vara riktigt glad, berättar Erik Johansson, som reser över hela världen för att bevittna totala solförmörkelser.

Annons

Erik Johansson instruerar Sydsvenskans praktikant Samira Al-Zayde hur hon ska använda ett solfilter för att kunna se solförmörkelsen.

Bild: Hussein El-Alawi

Den första solförmörkelsen såg han faktiskt i Sverige 1954 när han var blott 10 år gammal. Sedan dess har han varit på bland Antarktis, Påskön och Mexiko för att bevittna totala solförmörkelser.

– Det är något helt annat. Det är väldigt häftigt, allt stannar upp och det blir helt tyst, även alla djur tystnar, berättar Erik Johansson.

Tora Greve är en annan av åskådarna. Även hon är en gammal räv i solförmörkelsesammanhang. Med 24 observerade totala solförmörkelser har hon enligt egen utsago skandinaviskt kvinnligt rekord. Hon och Erik Johansson ligger bland de tio översta på världsbasis.

– Det är kul för man träffar ofta samma folk runt om i världen, berättar Erik Johansson.

78-årige Erik Johansson har redan bokat biljett till Australien för att beskåda nästa totala solförmörkelse.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Totala solförmörkelser synliga i delar av Sverige har observerats sedan 1700-talet. Den senast inträffade 1954. Nästa totala solförmörkelse som kan ses i Sverige är beräknad till den 16 oktober 2126.

Men Erik Johansson har inget intresse av att vänta så länge.

– Nästa år är det total solförmörkelse i Australien. Jag har redan bokat biljett dit.

Den partiella solförmörkelsen genom ett så kallat H-teleskop.

Bild: Hussein El-Alawi

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan