Annons

Annons

Annons

Politik i Malmö

Partiet Nyans vill se nyval i Malmö

Partiet Nyans missade kommunfullmäktige med 300 röster och vill nu se ett nyval i Malmö. Samtidigt skakas partiet av inre konflikter, där tidigare partitoppar har anmält partiledaren och kräver hans avgång.

Text

Partiet Nyans drev en aktiv kampanj i bland annat Rosengårds centrum. Där fick de 30,72 procent av rösterna.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Partiet Nyans satsade hårt i Malmö men misslyckades med att ta plats i kommunfullmäktige med minsta möjliga marginal. Med 5 605 röster fick de 2,8 procent av Malmöbornas röster. Med några hundra röster till skulle de nått treprocentsspärren och kommit in i Malmös kommunfullmäktige.

Partiet har nu överklagat valresultatet till Valprövningsnämnden. I överklagan skriver partiet att flera röstmottagare vägrade ta emot och placera ut partiets valsedlar med argumentet att Nyans inte skulle vara med i valet.

Partiledaren Mikail Yüksel, som har skickat in överklagan, menar att detta kan ha påverkat valutgången då partiet missade kommunfullmäktige med enbart 300 röster.

Mikail Yüksels överklagande kommer att skickas till Länsstyrelsen som har ansvar över att valet går rätt. Sedan kommer Valprövningsnämndens ordförande och sex ledamöter fatta beslut i frågan.

Annons

Annons

– Där bedömer vi om det har begåtts avvikelser i enlighet med vallagen, säger Cecilia Persson, kanslichef på Valprövningsnämndens kansli.

Om avvikelser har förekommit kan omval anordnas i kommunen.

Nyansöverklagandet är ett av totalt 400 överklaganden som kom in till Valprövningsnämnden efter årets val. Vid förra valet kom 800 överklaganden in, vilket ledde till omval i Falun i Dalarna. Då hade en postsäck med förtidsröster från 145 personer inte kommit in i tid.

För två val sedan ledde ett överklaganden till omval i Båstads kommunfullmäktige. Då handlade det om felaktig rösträkning.

Om Nyans överklagande leder till omval blir klart först i februari nästa år. Detta är inte det enda överklagandet Nyans har skickat till Valprövningsnämnden. Partiet har även överklagat valresultaten i Göteborg.

Utöver det har flera egna kandidater anmält partiet för valfusk.

”Vi kräver ny styrelse och kompetent ledare. Vi kräver polisutredning för ID-kapning av kandidater. Vi kräver Botkyrka kandidat skulle få kommunfullmäktige plats istället för partiledare”, skriver Malmökandidaten Zubair Hussain (N) på sin Facebooksida.

Partiledaren Mikail Yüksel (N) har anmälts till Valprövninganämnden för att retroaktivt ha folkbokfört sig i Botkyrka – en av två kommuner där partiet kom in.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Partiets Malmökandidater Zubair Hussain och Naveed Hussain anklagar partiet för att ha dragit tillbaka deras kandidatur till riksdagen genom förfalskade mejladresser.

Annons

Partiet Nyans kom in i kommunfullmäktige i två kommuner – Landskrona och Botkyrka. Partiledaren Mikail Yüksel folkbokförde sig i Botkyrka efter valet och kom att ta en plats istället för den lokala kandidaten.

Partiet har tackat nej till en intervju med Sydsvenskan.

Inbäddat innehåll

Läs mer:

Här är Nyans-kandidaterna som hyllar terror och sprider hat mot judar

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan