Annons

Annons

Annons

Politik i Brasilien

Brandão Jönsson: Kan det bli kupp i Brasilien?

Bolsonaro vägrar erkänna att Lula vann det brasilianska valet. Nu blockeras motorvägen utanför São Paolo av Bolsonaros anhängare. Henrik Brandão Jönsson är med från Rio de Janeiro i ett skakigt Brasilien.

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Det utbröt karnevalsstämning på Henrik Brandão Jönssons lokala torg när det stod klart att Luiz Inacio ”Lula” da Silva vunnit presidentvalet – och Jair Bolsonaro förlorat.

Annons

– Det var mer folk där än om det hade varit en VM-final eller karneval. Det var helst smockat. Folk grät och kramade varandra, säger han.

På andra håll stod Bolsonaros anhängare i brasilianska fotbollslandslagets tröjor. De grät också, men av förtvivlan.

Jair Bolsonaro har styrt Brasilien sedan 2019 och har kallats för Amazonas Donald Trump. Nu blir istället vänsterledaren ”Lula” president för tredje gången – i ett land som är djupt splittrat.

– Folk har slutat prata med varandra. Det är två projekt som står så långt ifrån varandra, säger Henrik Brandão Jönsson.

Efter valet sade Bolsonaro först inte ett ljud på flera dagar. Sedan vägrade han erkänna ”Lula” som segrare.

Samtidigt hjälper den federala trafikpolisen till att blockera motorvägen till flygplatsen i São Paolo, Sydamerikas största flygplats.

– Det är en välbetald och välutrustad poliskår, att jämföra med Highway patrol i USA. De har gått ut och är lojala med Bolsonaro.

Blockaderna innebär att det inte går att få in mat, bränsle och mediciner i São Paolo. Nu finns farhågor om att oroligheter ska uppstå i det splittrade Brasilien.

– Mycket pågår i det dolda här, säger Henrik Brandão Jönsson.

Är demokratin i Brasilen räddad? Eller kan det bli militärkupp? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan