Annons

Annons

Annons

Politik i Danmark

Lyssna: Varför är dansk politik så märklig?

Fjorton olika partier. En minkskandal. Och ett valresultat som vänder när 99,9 procent av rösterna är räknade. För en svensk kan politiken på andra sidan sundet verka märkligt. Vad är det egentligen de bråkar om?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Sent på valnatten tippade ett mandat över och gav vänstermajoritet i den danska politiken. Socialdemokraternas valvaka exploderade.

Annons

De har gjort sitt bästa val på tjugo år. Ändå vill den socialdemokratiska statsministern Mette Frederiksen bilda en mittenregering med några av de borgerliga partierna.

Men högerpartierna tror inte på henne. Och vänsterpartierna förstår inte varför – det är ju de som har majoritet.

Robert Klemmensen, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet, är skeptisk till att Mette Frederiksens mittenprojekt kommer att lyckas.

– Jag tror inte på det, säger han.

I danska folketinget sitter betydligt fler partier än i den svenska riksdagen. Under valdebatten fick de fjorton partierna bytas av på scenen för att få plats.

En förklaring är att spärren till folketinget är lägre än till riksdagen. I Danmark krävs bara 2 procent för ett parti att ta sig in.

– Det är helt vansinnigt att det finns tio partier med under tio procent i det danska folketinget, säger Robert Klemmensen.

I det danska valet fanns flera nya partier. Två av dem gick det väldigt bra för.

Den tidigare statsministern Lars ”Løkke” Rasmussen har startat Moderaterne och den kontroversielle Inger Støjberg, tidigare immigrationsminister, har startat Danmarksdemokraterne.

Men kanske har de många partierna fått en oväntad effekt.

– Röstandelen har gått ner ganska mycket och väldigt många röstade blankt, säger Karin Zillén, reporter och tidigare Danmarkskorrespondent på Sydsvenskan.

Vad bråkar de om på andra sidan sundet? Och varför har de så många partier? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan