Annons

Annons

Annons

Gräv bort Skåne

Lyssna: Vem är DU i Tunna blå linjen?

Första avsnittet av kulturredaktionens nya podd handlar om succéserien ”Tunna blå linjen”.

Text

Inbäddat innehåll

”Gräv bort Skåne!”, heter kulturredaktionens nya podd. Ett namn som möjligen anspelar på en viss taggighet. Men när Rakel Chukri, Maria G Francke och Ida Ölmedal sammanstrålar för att ta det första spadtaget för podden – och begrava ”Tunna blå linjen” för säsongen – är Ida mjuk i benen. Hon smälter nämligen vid minnet av ”Jesses” besök på redaktionen nyligen.

Annons

Annons

– Folk fick något saligt i blicken, medger Rakel Chukri, som bjudit in skådespelaren Per Lasson i samband med en intervju.

Inte så konstigt, tycker hon. Sällan har man väl sett en så mysig rollfigur.

– Han har gjort snällheten häftig.

Själv har Rakel fastnat för den nya polisen, Khalid. En ”försvenskad blattepolis” som får vara komplex:

– Han vet hur det är att bo i Malmö, ha invandrarbakgrund och vara nere med kidsen. Samtidigt säger han att det finns så lite rasism i Sverige jämfört med andra länder. Så han är inte helt lätt att nagla fast, säger hon.

Maria G Francke har följt serien nära tillsammans med tidningens läsare. Hon har funderat mycket över oviljan att skilja fiktionen från verkligheten. Har true crime-boomen förstört vår känsla för hittepå?

– Överhuvudtaget är det mycket i fiktionen just nu ett tag tillbaka som baseras på verklighet. När det då kommer något som ska vara väldigt vardagligt men som är ren fiktion så uppstår total förvirring hos många, säger hon.

Men apropå gränsdragningar, på vilken sida av den skånska gränsen står egentligen Maria? En bit in i podden visar det sig att hon under alla år känt en ”dragning” till att hålla med podduon Filip & Fredrik, Sydsvenskan Kulturs största hatare. Något som får Rakel att utbrista:

– Det som är riktigt är intressant här är att Maria är en förrädare!

Ida blir mest glad över att det blir bråk direkt:

– Det talar gott för poddens framtid!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan