Annons

Annons

Annons

Gräv bort Skåne

Sydsvenskans kulturpoddare gräver bort Skåne!

Nu startar den. Nya podden från Sydsvenskans kulturredaktion: Gräv bort Skåne!

Kulturchef Ida Ölmedal och kulturredaktionens medarbetare Rakel Chukri och Maria G Francke hackar fram de mest spännande samtalsämnena just nu.

Text

Inbäddat innehåll

Rakel Chukri, Ida Ölmedal och Maria G Francke gräver bort Skåne.

Bild: Tom Wall

Va? Gräv bort Skåne? Vad menar ni?

Jag hävdar att ”Gräv bort Skåne” är ett väletablerat uttryck, men det var faktiskt inte alla på redaktionen som kände till det, säger Ida Ölmedal.

– Möjligen är det mer känt i resten av Sverige? Bland annat har det funnits ett sällskap som samlats nånstans vid Hallandsåsen varje år för att avskilja Skåne från Sverige med hjälp av hackor och spadar. Jag antar att de kommer från andra sidan. Men varför skulle vi behöva dem? Vi tar ”Gräv bort Skåne” tillbaka.

Annons

Annons

– Ja, det är kul med en dubbeltydig titel. Dels finns det ju skåningar som gärna befrias från Sverige, och dels finns det upplänningar som gärna vill skänka bort Skåne till Danmark, säger Rakel Chukri.

Vilka ämnen kommer ni att snacka om i podden?

Det som känns roligt eller angeläget eller brännande eller allt på en gång – i Malmö, Skåne och världen, säger Maria G Francke.

– Jag tycker att nästan all kulturjournalistik gör sig bra i samtalsform, säger Ida Ölmedal. Det är ju en sökande genre. Vi kommer att ta upp det som vi har behov av att snacka av oss om, i tron att läsarna känner samma. Det första avsnittet handlar om ”Tunna blå linjen”, vad serien betytt för Malmö och hur det känns att träffa Per Lasson.

Ni är ju kollegor på kulturredaktionen – tycker ni alltid lika eller kommer det att bli konflikt?

Det sägs att Sydsvenskans kulturredaktion är ett tillstånd. Vad det än är så är det i alla fall inte att vi tycker lika. Jag hoppas på många konflikter, annars blir det inte så kul att lyssna. Redan i första avsnittet strävar vi åt olika håll, säger Maria G Francke.

– Ja, alltså, Rakel och Maria ryker ju ihop redan några minuter in i avsnittet, säger Ida Ölmedal och skrattar.

Rakel Chukri, Ida Ölmedal och Maria G Francke redo med spaden.

Bild: Tom Wall

Annons

– Vi tycker extremt olika! Det är nästan ett mirakel att vi lyckas jobba ihop år efter år, säger Rakel Chukri. Sedan är generationskrockarna intressanta. I första avsnittet nämner jag att bossen Ida verkar tycka att jag är supergammal, trots att det bara skiljer elva år mellan oss. Sluta behandla mig som en farmor, tack!

Annons

Varannan fredag blir det ett nytt avsnitt av ”Gräv bort Skåne!”. Det blir också gäster i podden – röster som är knutna till kultursidan.

– Där försöker vi ju publicera Skånes skarpaste och roligaste författare, akademiker och skribenter, säger Ida Ölmedal.

Vem ska lyssna på ”Gräv bort Skåne!”?

– Alla utom min mamma. Hon är en väldigt tuff kritiker. Hon har aldrig förlåtit mig för att jag avbröt studierna i statsvetenskap och blev skribent, säger Rakel Chukri.

Ida Ölmedal invänder:

– Alla ska med!

Bild: Tom Wall

Fakta

Gräv bort Skåne! Så lyssnar du

Kulturpodden ”Gräv bort Skåne!” produceras av Gustav Wirtén och har premiär idag, fredag 4 november. Ett nytt avsnitt kommer varannan fredag.

Podden finns där du hittar dina andra poddar, till exempel på Spotify eller Podcaster, men går också att lyssna på här på Sydsvenskan.se.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan