Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Nu är det viktigt att regeringen lever upp till löftet att bekämpa global skatteflykt.”

Storskalig kapital- och skatteflykt drabbar framför allt människor som lever i fattigdom runtom i världen, skriver Penny Davies, senior policyrådgivare vid biståndsorganisationen Diakonia.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sveriges nya regering. I en enkät som Diakonia genomförde inför höstens val lovade de tre regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att ge stöd till en samlad svensk strategi för ett transparent finansiellt system, skriver artikelförfattaren.

Annons

Idag för fem år sedan släpptes Paradise Papers, en samling läckta dokument som visade hur storföretag och rika privatpersoner döljer enorma summor pengar i skatteparadis.

I en enkät som Diakonia genomförde inför höstens val lovade de tre nuvarande regeringspartierna, M, KD och L, att ge stöd till en samlad svensk strategi för ett transparent finansiellt system. Det löftet måste nu omsättas i praktiken.

Annons

Annons

Storskalig kapital- och skatteflykt drabbar framför allt människor som lever i fattigdom runtom i världen. Pengar som kunde ha gått till välfärd försvinner. Skatteparadis gör det också möjligt att dölja pengar från brottslighet.

Politiska åtgärder som skulle göra skillnad är:

Möjlighet till ökad insyn i vilka som äger företag och andra tillgångar. Det ska inte gå att sätta upp anonyma företag med syfte att undvika skatt eller dölja inkomster från brottslighet.

Möjlighet till ökad insyn i multinationella företags skattebetalningar. Det behövs globala regler för att multinationella företag öppet ska redovisa vinster och skatter i alla länder där de har verksamhet. Då går det att stoppa skatteflykt och utkräva ansvar från både företag och beslutsfattare.

Internationellt samarbete på lika villkor. Rika länders intressen har styrt internationella åtgärder kring skattefrågor. Utvecklingsländer måste kunna delta på lika villkor i beslutsfattandet och därför måste det upprättas en FN-konvention för skattefrågor liknande den som finns på klimatområdet.

De tre regeringspartierna har lovat att arbeta för en svensk strategi för att åstadkomma ett mer transparent finansiellt system med syfte att motverka alla typer av kapital- och skatteflykt, penningtvätt och korruption. En sådan strategi kan bidra till att utrota fattigdomen i världen men även till att komma åt ”storskurkar” som gömmer undan kapital. Vi ser fram emot att få ta del av regeringens förslag på området.

Annons

Annons

Nu är det viktigt att regeringen lever upp till löftet att bekämpa global skatteflykt.

SKRIBENTEN

Penny Davies, senior policyrådgivare vid biståndsorganisationen Diakonia

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan