Annons

Annons

Annons

Klimatmötet i Egypten

Lyssna: Är det för sent att rädda klimatet?

På FN:s klimattoppmöte säger generalsekreteraren att vi är på en motorväg mot ett klimathelvete. Greta Thunberg bojkottar mötet och kallar det för ”greenwashing”. Börjar tiden rinna ut?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

En fjällräv vilar mot marken, med blicken riktad rakt mot Kim Holméns kameralins. Den ligger lugnt kvar, trots att han står nära. Den tror att den är kamouflerad mot snön. Men den vita pälsen lyser mot stenarna. Marken är bar.

Annons

Under de 30 år polarforskaren Kim Holmén har jobbat på Svalbard har vintrarna där blivit i snitt tio grader varmare.

I Arktis går uppvärmningen snabbare än någon annanstans på jorden.

– Det finns hur många exempel som helst. Varthän jag lägger mina ögon så ser jag förändring, säger han.

När världsledarna nu samlas i den egyptiska turistorten Sharm el-Sheikh för FN:s klimattoppmöte är vi påväg mot 2,6 graders uppvärmning.

Det är långt mer än Parisavtalets mål att hålla uppvärmningen väl under 2 grader – helst under 1,5 grad.

– Vi är på en motorväg till klimathelvetet med foten på gaspedalen, sade FN:s generalsekreterare António Guterres under sitt öppningstal.

Allt fler klimatforskare menar att det börjar bli för sent att nå upp till Parisavtalets mål.

– Professorn i jordsystemvetenskap Johan Rockström sade att om du sätter hundra klimatforskare i ett rum så kommer minst hälften säga att det är för sent att nå 1,5 grader, säger Sydsvenskans reporter Elin Fjellman.

Klimataktivister som Greta Thunberg bojkottar mötet och kallar det för ”greenwashing”. Men de flesta klimatforskare menar trots allt att det är viktigt att världsledarna möts.

– Det väldigt många för fram är att oavsett vilket så är det viktigt att kämpa för varje tiondels grad. För det vi säkert vet är att ju högre uppvärmningen blir desto mer oförutsägbara, och större, blir konsekvenserna, säger Elin Fjellman.

Kan mötet i Egypten bromsa klimatkrisen? Eller är det för sent att nå 1,5-gradersmålet? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan