Annons

Annons

Annons

Malmödarlings

Lyssna: Flax får systerkrog på samma gata – vinbaren Fir

Buddha Browett driver redan stadsodlingen Los perros urban farming och kaféet Flax. Nu väntar ännu ett projekt, med en ny partner. Nästa år får Flax en systerkrog på samma gata: vinbaren Fir.

– Det är drömmen, säger Buddha Browett till Sydvenskans nya podd Malmödarlings.

Text

Inbäddat innehåll

Malmödarlings är en podd om en speciell stad och människorna som gör den speciell. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Den lilla hörnlokalen på Sölvesborgsgatan i Malmö ska genomgå en omvandling de kommande månaderna: från livs till vinbar och restaurang.

Bakom satsningen står Buddha Browett, som driver kaféet Flax tvärs över gatan, tillsammans med ingenjören Mark Schorah som till vardags jobbar i Danmark.

– Han var stammis på Flax och sedan blev vi kompisar och nu satsar vi på det här, säger Buddha Browett.

Annons

Även om Buddha Browett själv har en bakgrund som kock så är det inte han som kommer att ansvara för köket på Fir. Däremot kommer ett nytt större kök göra att han kan satsa mer på de produkter han tillverkar, som chilisås, kimchi och surkål.

Annons

– Vi vill bygga upp det, men har inte så mycket tid själva. Vi vill att någon annan ska driva det, även om vi kommer att vara där. Vi har snackat med några kockar och några duktiga sommelierer, säger han.

När Buddha Browett och hans tidigare partner Sofia Reuterving startade Los perros urban farming var de bland Malmös första kommersiella stadsodlare.

De var med och startade Reko-ring i Malmö, där privatpersoner kan köpa grönsaker direkt från odlarna. Deras grönsaker har dessutom serverats på Malmökrogar som Lyran, Aster och Mutantur.

Men framöver kommer majoriteten av grönsakerna Buddha Browett odlar att gå till hans egna verksamheter.

– Jag sätter frön och vattnar och kollar när det växer. Sedan skördar jag, cyklar det till kaféet, lagar det och serverar det. Det är verkligen ”seed to fork”, säger han.

Buddha Browett på odlingen efter stormen Malik. Växthuset förstördes helt i stormen.

Bild: Hussein El-Alawi

Vägen till att öppna Fir har inte varit spikrak. I våras drabbades odlingen i Vintrie hårt när stormen Malik drog in över Skåne. Det 400 kvadratmeter stora växthuset slets sönder och totalförstördes.

Annons

En insamlingskampanj som en kompis startade blev räddningen.

Annons

Men nu vågar Buddha Browett satsa igen. Han och Mark Schorah hoppas kunna öppna Fir lagom till sommaren. Men först väntar en omfattande renovering. Duon har redan fått nycklarna till lokalen.

– Vi är ganska händiga båda två och tycker det är kul, så vi fixar det mesta vi kan själva, säger Buddha Browett.

Exakt hur menyn på Fir kommer att se ut är än så länge inte bestämt.

– Vi är inte färdiga med vem som ska driva köket än. Det är lite upp till dem hur de vill göra. Men det kommer inte bli något kött i alla fall, det vet vi.

Hör Buddha Browett berätta om vägen från kocklärling i Sydney till stadsodlare på ett blåsigt fält i Vintrie. Lyssna på premiäravsnittet av Malmödarlings.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan