Annons

Annons

Annons

Du lyssnar på Sydsvenskan

Lyssna: Ska Barsebäck dras igång igen?

På 70-talet tågade tiotusentals danskar i protest mot kärnkraftverket i Barsebäck. Nu talar allt fler om att de vill starta upp det igen. Men är det ens möjligt?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

”Hvad skal væk? Barsebäck!” Så skanderades det i många danska demonstrationståg på 70- och 80-talet. Det svenska kärnkraftverket bara 20 kilometer från Köpenhamn väckte starka känslor på andra sidan sundet. Till slut beslutade den svenska regeringen att kärnkraftverket skulle läggas ned, mycket på grund av danska påtryckningar.

Annons

– Barsebäck ligger ju inom synhåll från Köpenhamn. Så det är lätt att föreställa sig vad en kärnkraftsolycka skulle få för konsekvenser för Köpenhamn, säger Erik Magnusson, reporter på Sydsvenskan.

Men nu är det nya tider. Skyhöga elpriser, energibrist i Europa och en hätsk valrörelse med kärnkraft i fokus har fått upp Barsebäck på dagordningen igen.

I valrörelsen meddelade Ebba Busch (KD) att hon vill se ett ”Barsebäck 2.0”. VD:n för Barsebäck Kraft, Åsa Carlson sa dessutom i SVT:s Agenda att man vill skapa en grön energipark med bland annat ny kärnkraft.

Men att kärnkraftverket i Barsebäck startas på nytt är mycket osannolikt, säger Erik Magnusson. Barsebäcks tyska ägarbolag Uniper är inte alls intresserade av att bygga ny kärnkraft.

– Unipers tyska ägare gick i taket när de fick höra om rapporteringen. Uniper är på väg att bli ett helstatligt tyskt bolag. Och den tyska staten vill absolut inte bygga ny kärnkraft, säger han.

Däremot kan det bli nya kärnkraftsreaktorer på andra håll, tror Erik Magnusson. Då är det framför allt nya småskaliga kärnkraftverk som kan bli aktuella.

Annons

– De här små reaktorerna byggs i serietillverkning i fabriker och körs sedan med lastbil till en plats där man bygger upp ett litet kärnkraftverk, säger han.

När får vi se nya kärnkraftverk i Sverige? Och vad kommer hända med Barsebäck? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan