Annons

Annons

Annons

Malmödarlings

Ny podd: Malmödarlings hittar människorna som gör staden speciell

Ni vet, de där människorna som gör Malmö till en roligare stad att leva i. Nu ska ni få lära känna dem i Sydsvenskans nya podd Malmödarlings.

Text

Jonas Gillberg, Miriam Olsson Jeffery och Sally Wahlstedt – leder samtalen i Malmödarlings.

Bild: Lars Brundin

Annons

Inbäddat innehåll

Malmödarlings är en podd om en speciell stad och människorna som gör den speciell. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Vad är det för personer som kommer dyka upp i Malmödarlings egentligen?

– Den här staden är full av människor som ägnar tid åt att göra livet roligare för andra. Från anonyma gatukonstnärer till uppburna arkitekter till halvgalna källarmusiker till utforskande entreprenörer till drivna stadsodlare, säger en av poddens tre programledare, Jonas Gillberg.

Annons

– Ja, folk som fått en galen idé och bara kört på. De där personerna vill vi fånga upp och låta berätta sin historia, säger Sally Wahlstedt, också en av programledarna.

Annons

Varannan fredag får vi höra just de där historierna i Malmödarlings. Där möter Sydsvenskans reportrar Miriam Olsson Jeffery, Sally Wahlstedt och Jonas Gillberg några av Malmös alla drivna och spännande personer.

Ni tre programledare rapporterar ju om lite olika saker i Sydsvenskan – nöje, kultur, näringsliv, stadsbyggnad, klimat... Inom vilket område finns de mest kreativa människorna i Malmö?

– I näringslivet så klart! Jag skojar nu, men skämt åsido så går kreativitet inte att mäta, säger Miriam Olsson Jeffery. Allt flyter in i varandra, vilket staden också möjliggör, och människors kreativitet spänner över gränserna. I vår bevakning på tidningen håller vi oss ofta inom våra olika områden, men podden är en möjlighet för oss att gå utanför det.

Jonas Gillberg håller med:

– Jag tycker att de gränserna har utplånats i Malmö. Folk rör sig i alla områden på en och samma gång. Konstnärer jobbar med klimatfrågor i sina verk. En entreprenör på Minc kan vara indiemusiker på fritiden. Arkitekten kan arbeta med att få kulturen att få plats i stadsbilden. Och sen sitter alla och dricker öl med varann på Metro på kvällen.

Jonas Gillberg, Miriam Olsson Jeffery och Sally Wahlstedt.

Bild: Lars Brundin

Annons

Annons

Stämmer det som ibland påstås – att Malmö är en mer kreativ stad än andra?

Jag tycker inte att man måste jämföra, och en sak som jag tycker är väldigt befriande med Malmö är att jag upplever att man jämför sig väldigt lite med andra städer. Det finns också en stor öppenhet här, för olika kulturer och människor med olika bakgrund. Det gör att kreativiteten får ta plats, säger Miriam Olsson Jeffery.

– Jo, men jag är en sann lokalpatriot. Malmö är en oslagbar stad. Det är klyschigt, men det finns en kultur i Malmö av att folk vågar köra, säger Sally Wahlstedt.

Vem tycker ni ska lyssna på Malmödarlings?

– Alla som vill bli inspirerade av sin stad och människorna i den, säger Jonas Gillberg.

Fakta

Malmödarlings – så lyssnar du

Podden Malmödarlings leds av Miriam Olsson Jeffery, Sally Wahlstedt och Jonas Gillberg, och produceras av Gustav Wirtén. Den har premiär idag, fredag 11 november och ett nytt avsnitt kommer varannan fredag.

Podden finns där du hittar dina andra poddar, till exempel på Spotify eller Apple Podcaster, men går också att lyssna på här på Sydsvenskan.se.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan