Annons

Annons

Annons

Kampanj mot svensk socialtjänst

Svenska paret Johan och John utsatta för internationell hatstorm

Arabvärldens största tv-bolag, en egyptisk youtuber med miljonpublik – och en arabisk tidning i Malmö. Alla har spridit lögnen: Att Sverige har kidnappat ett muslimskt barn och gett det till ett homosexuellt par.

– Hon kommer inte från ett muslimskt hem och det har skett med familjens samtycke, säger John.

– Jag kan inte tänka mig en bättre familj för Miriam att växa upp i, säger Miriams svenska och kristna biologiska mormor.

Text

John och Johan Valencia driver kontot Pappapappadotter på Instagram med 105 000 följare. Johan är själv från Malmö men familjen bor idag i Stockholm. Bild: @Pappapappadotter på Instagram

Annons

John och Johan Valencia turas om att prata med HD och Sydsvenskan för att döttrarna inte ska höra. John tar ett stort andetag och berättar om den globala hatstormen som familjen har blivit utsatt för.

– Det har rört sig om hundratals privata meddelanden och kommentarer med ett och samma budskap: Att man vill föra tillbaka vår dotter till där ”hon borde vara”, säger John Valencia.

På John och Johans Instagramkonto Pappapappadotter delar de med sig av livet som två pappor till två döttrar. Budskapet är att barn ska få växa upp med kärleksfulla, trygga och stabila föräldrar.

Förra veckan deltog familjen Valencia i en intervju i Aftonbladet där de berättade om sin nya bok ”Miriam och den magiska tröjan”.

Annons

Annons

Miriam älskar enhörningar, plåster och regnbågar. Det gör papporna också. Men ändå säger de nej när Miriam vill ha sin regnbågströja första dagen på nya förskolan. Det är tur att Miriam inte alltid gör som papporna säger.

Lyckan över den nysläppta boken höll dock inte så länge när arabiska nyheter tog del av Aftonbladets artikel.

Det hela började hos egyptiern och muslimska influencern Mustafa Al-Sharqawi. Vid årsskiftet slog Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) fast att han startat en desinformationskampanj mot svensk socialtjänst på sin Youtubekanal ”Shuounislamiya” (muslimska angelägenheter). På sina sociala medier, med närmare en miljon följare sammanlagt, anklagar han svensk socialtjänst för en rad lögner och konspirationer.

– Socialtjänsten kidnappar muslimska barn som sedan våldtas och misshandlas i behandlingshem, sa han i en telefonintervju med HD och Sydsvenskan tidigare i år.

Desinformationskampanjen spreds sedan till arabvärldens största tv-bolag, som Qatar-baserade Al Jazeera och Turkiets nationella kanal TRT. Sedan årsskiftet har både Mustafa Al-Sharqawi och andra arabiska kanaler systematiskt fortsatt att lägga ut konspirationer om svensk socialtjänst.

I titeln till livesändningen på Youtube beklagar Mustafa Al-Sharqawi situationen för muslimers barn i Sverige. Bild: Youtube

När den muslimska influencern under förra veckan såg intervjun med John och Johan blev han upphovsperson till ännu ett drev.

Annons

I en livesändning pratade han i över en och en halv timme om hur Sverige hade kidnappat ett muslimskt barn för att ge henne till homosexuella – med hänvisning till Aftonbladets artikel.

Annons

”Miriam, det är ett muslimskt namn, svenskar döper inte till Miriam”, säger han. Under livesändningen ringde tittare från Sverige och arabvärlden in till kanalen och uttryckte sig hatiskt och homofobiskt mot familjen. Videon har fått närmare 30 000 visningar.

Al Jazeera är arabvärldens största tv-bolag och sprider desinformationen om John och Johans dotter. ”Offer denna gången var muslimska barnet Miriam”, står det i första skärmdumpen. ”Hon gavs till det homosexuella paret John och Johan”, står det i andra skärmdumpen. Bild: Youtube

Liksom när desinformationskampanjen först drog igång har mediegiganterna Al Jazeera och TRT spridit influencerns uppgifter.

Här i Sverige fortsätter historien att spridas på svensk-arabiska Facebookgrupper och nyhetssidor.

I Malmö har sajten Aktarr spridit berättelsen okritiskt. Aktarr är en av de största svensk-arabiska nyhetsplattformarna i Sverige.

– Vi såg detta upprepas på stora kanaler och har i detta fallet brustit i vår faktakoll. Vi kommer nu gå ut med en rättelse och beklagar verkligen det som har skett, säger Kotada Yonus, ansvarig utgivare på Aktarr.

Nyhetsplattformen publicerar en artikel under rubriken ”Barnet Miriam offer för Socialtjänsten: Taget från sin familjs famn till två homosexuella män i Sverige!” Bild: Aktarr.se

Till följd av detta har John och Johan fått hundratals hatkommentarer de senaste dagarna. De flesta är på arabiska och engelska, men ett fåtal av dem har varit på svenska. Budskapet: Att Miriam ska återvända till sin muslimska familj.

Annons

John och Johan berättar att båda deras döttrar kommer från ett svenskt och kristet hem, och att vårnadsöverflytten av Miriam har skett med den biologiska familjens samtycke.

– Det fanns ingen konflikt och alla var överens om att Miriam behövde en ny familj, säger John.

John är själv ett adoptivbarn och för honom var det därför extra fint att bilda familj med barn som behöver ett nytt hem.

Annons

– Det finns så många barn som behöver en familj, säger John.

Miriam har varit en del av John och Johans familj sedan hon var elva månader gammal. Idag är hon fem år.

– Både jag och min dotter fick frågan om vi hade något emot att John och Johan tar hand om Miriam, säger Anna Söderbäck.

Miriams biologiska mormor, Anna Söderbäck, har blivit en del av John och Johans familj. Bild: @Pappapappadotter på Instagram

Hon är Miriams biologiska mormor och har varit en del av Miriams liv sedan hon föddes. Hon berättar att de valde namnet Miriam eftersom de tyckte att det var fint, och inte på grund av någon religiös tillhörighet.

– Vi försökte låta Miriam bo med sin mamma, men det gick inte. Hon behövde stöd. För mig är det viktigaste att man ser sina barn och gör det bästa för dem, säger Anna Söderbäck.

Hon berättar att hon inte kan tänka sig en bättre familj för Miriam att växa upp i. Trots att Miriam hamnat i en ny familj har Anna Söderbäck en nära relation med sitt barnbarn.

– John och Johan är helt fantastiska. Det är så mycket kärlek och sen dag ett har de tagit in mig i familjen. När de gifte sig i våras var jag delaktig i bröllopet, fortsätter hon.

Annons

John och Johan har nu kontakt med polismyndigheten som tittar på hotbilden.

– Vi har båda varit öppna hela våra liv och aldrig blivit utsatta för något sådant. Det har varit både obehagligt och oroligt att få den här typen av propaganda riktad mot oss, säger John.

Läs Sydsvenskans tidigare artiklar om desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst:

Skånsk pojke används i propagandakriget mot Sverige – ”Jag vill gå till min pappa och mamma”

Forskare: ”Vi måste prata om vad det innebär att vara förälder i Sverige”

Intervjun med småbarnsmamman som startade hatkampanjen mot Sverige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan