Annons

Annons

Annons

Skåne

9 000 skåningar är sms-livräddare – men regionen tvekar om tjänsten

Hälften av regionerna är redan med – och 9 000 skåningar har anmält sig till registret för sms-livräddare. Men Region Skåne säger nej till systemet som skulle kunna rädda fler liv vid hjärtstopp.

– Det räcker att titta på Sverigekartan, där är Skåne är ett svart hål, säger Niklas Axelsson på SOS Alarm.

Text

Jessica Holmström är ambulanssjuksköterskan som tröttnade på att komma för sent vid hjärtstopp. Hon vill bidra till att fler liv räddas genom appen sms-livräddarna, där hon är marknadsansvarig.

Bild: Privat

Annons

Jessica Holmström är ambulanssjuksköterskan som tröttnade på att ofta komma för sent vid larm om hjärtstopp. Minuterna efter ett hjärtstopp är oerhört viktiga.

Sex minuter utan några insatser kan ge bestående hjärnskador. För varje minut därefter minskar chansen att överleva med tio procent.

– Jag har kommit för sent under 20 års tid. När det gäller hjärtat har vi inte den tiden. Men nu kan alla bo granne med någon som vill vara med och rädda liv, säger hon.

Systemet sms-livräddarna har funnits i Sverige sedan 2010.

Bild: Niklas Gustavsson

Idag är Jessica Holmström marknadsansvarig på Heartrunner AB, medtech-företaget bakom appen sms-livräddarna som har funnits i landet sedan 2010.

Annons

Annons

När SOS Alarm får ett larm om hjärtstopp skickar man en ambulans, men också en pushnotis till de registrerade 40 livräddare som befinner sig inom en radie upp till en mil.

Målet är att rädda fler liv vid hjärtstopp – utanför sjukhuset.

Idag finns systemet i drygt hälften av landets 20 regioner.

Men inte i Skåne.

9 000 skåningar är registrerade livräddare men får inga larm när de befinner sig i Skåne eftersom Region Skåne inte velat införa systemet.

– Varje vecka hör skåningar av sig och frågar varför de inte kan rädda liv på hemmaplan, säger Jessica Holmström, marketing manager på Heartrunner.

Nu ska en större forskningsstudie göras för att undersöka evidensen.

Att införa systemet i Skåne skulle kosta 450 000 kronor i engångskostnad. Därefter kommer en löpande underhållskostnad på 75 000 kronor per månad för hela regionen.

– Det är försumbara pengar när man pratar om människoliv, säger Niklas Axelsson, key account manager på SOS Alarm.

Hos Region Skåne har det under flera år funnits frågetecken gällande den vetenskapliga grund som systemet vilar på, vilket gjort att man valt att avvakta.

Nu har regionfullmäktige i Kristianstad sagt ja och en studie av appens vetenskapliga grund pågår och beräknas vara klar först om fyra år: 2026.

– Hela produkten är baserad på forskning, det här är inte någon affärsmässig produkt. För mig känns det som en undanflykt då det finns mycket forskning inom ämnet. Stora delar av landet har redan infört systemet, säger Niklas Axelsson.

Annons

Regionrådet Gilbert Tribo (L) vill invänta resultatet av studien:

Annons

– Fullmäktigebeslutet är tydligt: När det finns ett tillräckligt bra underlag då är vi redo att gå med, säger han.

– Utredningen har pågått ett bra tag och det kan vara så att vi får en delrapport som kan visa på goda belägg.

Läs mer:

Drabbades av hjärtstopp – frivilliga räddade hennes liv

Inbäddat innehåll

Fakta

Det här är sms-livräddarna

SOS Alarm förmedlar tjänsten sms-livräddarna. Ambulans larmas alltid först, sedan går en pushnotis ut till användarna.

Hittills i år har sms-livräddare varit före ambulansen vid nästan hälften av larmen, 1 200 av totalt 2 700 stycken. I till exempel Blekinge är årets siffra hittills 64 av 106 larm.

Systemet har funnits sedan 2010 och bakom appen står medtech-företaget Heartrunner Sweden AB.

126 000 personer är registrerade i Sverige idag.

I Skåne är 56 procent kvinnor och 38 procent sjukvårdsutbildade av de frivilliga livräddarna.

I riket är 57 procent kvinnor och 36 procent sjukvårdsutbildade.

Hittills i år har SMS-livräddare varit före ambulansen vid nästan hälften av larmen, 1 200 av totalt 2 700 stycken. Men i Skåne finns inte tjänsten än, eftersom regionen vill avvakta en utredning som kan ta fyra år.

Bild: Hussein El-Alawi

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan