Annons

Annons

Annons

kulturKriget i Ukraina

Ida Ölmedal
Sydsvenskans skribent hotas av utvisning till Ryssland

Liza Aleksandrova-Zorina måste få stanna i Sverige.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Liza Aleksandrova-Zorina.

Annons

Ida Ölmedal är kulturchef.

Liza Aleksandrova-Zorina är den modigaste skribent jag har arbetat med. Under de tre år hon nu medverkat på kultursidan har hon hela tiden legat steget före i att beskriva den ryska utvecklingen, först från Moskva och sedan från Stockholm. Hon berättade om hur den ryska regimen ströp yttrandefriheten och använde coronakrisen för att öka övervakningen. I början av året slog hon fast att Putin var beredd att gå in i Ukraina för att sitta kvar vid makten. Hon kommer ofta till slutsatser som kan vara kontroversiella även i egna led, som när hon nyligen problematiserade turistvisum för ryssar. Hon är kort sagt en ovärderlig röst i den svenska offentligheten.

Annons

Annons

Hon är också mamma till 14 månader gamla Maximilian och fru till översättaren och dramatikern Dmitri Plax, båda svenska medborgare. Ändå ska Liza nu skickas tillbaka till Ryssland, enligt ett beslut från Migrationsverket.

Liza har rört sig mellan Moskva och Stockholm i flera år, men 2021 lämnade hon Ryssland, bland annat efter att den människorättsorganisation som hon arbetat för förbjöds. I hemlandet riskerar hon fängelse. Putins Ryssland är numera en fullfjädrad diktatur. Dissidenter är rättslösa. Bara att ha spritt information om kriget i Ukraina kan ge upp till femton års fängelse. Det gör att hon inte kan åka tillbaka för att ansöka om uppehållstillstånd, vilket är vad hon borde ha gjort enligt Migrationsverket. I beslutet läser jag att hennes ettårige son kommer att kunna ha kontakt med sin mamma medan hon återvänder hem och att separationen inte kommer att bli varaktig. Hur det går ihop är svårt att förstå.

Liza har inte sökt asyl – något hon enligt min uppfattning borde ha rätt till – utan velat stanna genom sin familjeanknytning. Men för att få det måste hon alltså ansöka från Ryssland.

Fallet fäster ljuset på dilemmat för ryska dissidenter just nu: systemet hänvisar till möjligheten att söka asyl, samtidigt som utrymmet för att beviljas det hittills varit så begränsat att många misstror den vägen.

Om Sverige verkligen visar sig vara berett att skicka en välkänd regimkritisk journalist rakt in i lejonets gap sänder det märkliga signaler. Putins krig i Ukraina hotar freden i hela Europa. De ryska dissidenterna är en avgörande kraft. Det är genom dem vi kan förstå vad som händer i landet, det är de som hackar upp hål i muren som Putin bygger.

Liza måste få stanna i Sverige.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan