Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Lyssna: Vad är nästa fas i kriget i Ukraina?

Cherson är ryskt för evigt, sa Putin. Sex veckor senare återtog Ukraina staden. Zelenskij beskriver triumfen som ”början på slutet av kriget”. Är det önsketänkande eller realistiskt?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

Den ukrainska nationalsången ekar mellan husen. Gula och blå flaggor vajar i vinden. Soldater välkomnas med kramar och tårar. Ukraina har återtagit staden Cherson – efter över åtta månader av rysk ockupation.

– Jag pratade med en kompis i telefon samma dag. Han började nästan gråta när han pratade om det för han var så glad, säger Sydsvenskans Rysslandsexpert Kalle Kniivilä.

Annekteringen av Cherson och ytterligare tre ukrainska län högtidlighölls i Kreml och på Röda torget den 30 september. Då meddelade Vladimir Putin att områdena för evigt skulle vara ryska. De skrevs in i den ryska grundlagen.

Men så blev det inte.

– Det är ju ett väldigt uppenbart misslyckande, säger Kalle Kniivilä.

När Ukrainas president Zelenskij besökte Cherson sa han att återtagandet av staden är ”början på slutet på kriget”. Men Kalle Kniivilä har svårt att se hur kriget skulle kunna ta slut i närtid.

– Eftersom den ryska positionen är att Ukraina inte finns och inte ska finnas, är det ju ganska svårt att förhandla med en sådan motpart, säger Kalle Kniivilä.

Vad händer nu i Ukraina? Och när kan kriget vara slut? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Fotnot: Efter att avsnittet spelats in utförde Ryssland nya robotangrepp mot flera ukrainska städer, däribland huvudstaden Kiev. Därefter kom uppgifter om att två ryska robotar träffat polsk mark, nära den ukrainska gränsen, och dödat två personer.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan