Annons

Annons

Annons

opinionGränskontrollerna

Aktuella frågor
”Varför dröjer regeringen med att befria Öresundsregionen från gränskontrollerna?”

Regeringen bör visa att Sverige och Moderaterna fortfarande är att lita på när det kommer till frihet och öppenhet, skriver de två centerpartisterna Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker, och Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu vill den nya regeringen återinföra de id-kontroller som slog sönder kollektivtrafiken i Skåne och över Öresund. Och som förstörde den arbetsmarknad som så många är beroende av, skriver artikelförfattarna.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Den moderatledda regeringen är ny, men dess politik verkar till stor del vara densamma som när Socialdemokraterna styrde landet. Det gäller särskilt det tämligen enkla beslutet att avskaffa gränskontrollerna mellan Skåne och Danmark.

När främlingsfientliga högerpopulister i Europa – som regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna – vill isolera sig i sina egna länder och bara tänka på sig själva, måste regeringen tänka större, öppna ännu mer för människors möjlighet att hitta jobb, utbildning och kärlek över gränserna.

Regeringen måste lägga skattepengarna på rätt saker – inte på att sabotera för sina egna medborgare.

Vi hade förväntat oss att en regering ledd av Moderaterna skulle verka för öppenhet, för jobbskapande och för människors frihet. Saker de tidigare har sagt sig stå för. Vi hade inte väntat oss att de skulle vara de första att bryta mot lagen; något de själva har sagt sig vara emot när de gång på gång under årets valkampanj ropade efter höjda straff och utvisning av dem som inte följer lagen. Med Moderaterna vid makten skulle det äntligen bli ordning på Sverige. Men i Öresundsregionen blir det nu bara mer oordning.

Annons

Annons

Ett beslut i EU-domstolen den 26 april i år talar sitt tydliga språk – gränskontrollerna är olagliga. Domen berör Österrikes gränskontroller, men gäller även Sverige. Därför finns det en uttalad förväntan från EU-kommissionen på att också Sverige ska ta bort sina gränskontroller. De är helt enkelt inte lagliga.

Det är inte förenligt med den europeiska öppenheten att två gånger om året, slentrianmässigt, förlänga gränskontrollerna. Det har också EU-kommissionären Ylva Johansson (S) vid flera tillfällen påtalat – lägligt nog först efter det att Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten. Senast igår under en presskonferens påtalade Ylva Johansson att gränskontrollerna är olagliga.

Att den S-ledda svenska regeringen har haft två automatiska påminnelser inställda i sin kalender, en i maj och en i november varje år sedan 2015, om att förlänga gränskontrollerna i ytterligare sex månader, är under all kritik. Det som skulle vara högst temporärt blev permanent. Det är inte bara olagligt utan också ineffektivt; polisen har behövt prioritera bort insatser mot kriminella för att mäkta med gränskontrollerna av samma pendlare varje vecka.

Nu vill den nya regeringen återinföra de id-kontroller som slog sönder kollektivtrafiken i Skåne och över Öresund. Och som förstörde den arbetsmarknad som så många är beroende av.

Under de perioder då id-kontroller påtvingats tågpendlare över Öresund har resor som tidigare tagit en halvtimme plötsligt tagit upp emot en och en halv timme. Vissa dagar har bilköerna slingrat sig över hela bron. Allt har det lett till ökad stress i vardagen för dem som inte helt sonika har sagt upp sig för att slippa pendlingen.

Annons

Annons

Det oberoende dansk-svenska kunskapscentret Øresundsinstituttet bedömer att den gemensamma arbetsmarknaden minskade med 322 000 arbetstillfällen under 2016, efter införandet av id- och gränskontroller. Det betyder omfattande uteblivna skatteintäkter.

Europaparlamentet presenterade förra året en undersökning som hävdade att kostnaden för länder som förlänger sina gränskontroller kan uppgå till 100–230 miljarder euro under en tioårsperiod.

Sverige har gått från ett läge där den fria rörligheten över gränsen i Öresundsregionen skapat välstånd till en situation där stängda gränser hämmar den ekonomiska utvecklingen.

Vi uppmanar den nya regeringen att lyssna på det EU säger: Slopa gränskontrollerna! Regeringen bör göra precis som den förespråkar att andra ska göra: Följa lagen.

Sverige ska inte spela de krafter som vill ha isolering och protektionism i händerna.

Om något är dyrt, dåligt och dessutom olagligt, borde det inte vara någon tvekan om att det ska rätt ner i soptunnan. Varför dröjer den nya regeringen med att befria Öresundsregionens invånare från gränskontrollerna?

Regeringen bör visa att Sverige och Moderaterna fortfarande är att lita på när det kommer till frihet och öppenhet.

SKRIBENTERNA

Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker.

Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan