Annons

Annons

Annons

Fotboll: VM

Lyssna: Så köpte Qatar fotbolls-VM

Vapenaffärer, hemliga transaktioner och en mystisk lunch på det franska presidentpalatset. Plötsligt hade flera medlemmar i FIFA:s exekutiva kommitté ändrat sig och stöttade Qatars VM-ansökan. Hör om hur ett kungarike lika stort som Skåne köpte fotbolls-VM.

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

Inför omröstningen om vem som skulle få arrangera fotbolls-VM 2022 stöttade UEFA-basen Michel Platini USA:s ansökan. Men i november 2010 bjöds han på lunch av den franska presidenten Nicolas Sarcozy på Elyséepalatset i Paris. Med på lunchens var Qatars dåvarande kronprins Tamim bin Hamad.

Efter mötet ringde Platini till FIFA:s president Sepp Blatter och berättade att han istället tänkte rösta på Qatar ansökan. Vad hade hänt?

– President Sarkozy ville sälja franskt stridsflyg till Qatar. De skulle också investera i franskt näringsliv och köpa Airbus-plan. Platinis son blev sedan chef för ett qatariskt sportföretag, säger Fredrik Lindstrand, sportreporter på Sydsvenskan.

Sedan dess har FIFA skakats av flera korruptionsskandaler. Både Platini och Blatter har stängts av från organisationen. Flera andra före detta medlemmar av FIFA:s exekutiva kommitté har fällts för penningtvätt och bedrägerier.

Trots alla skandaler går nu fotbolls-VM av stapeln i Qatar. Uppladdningen inför mästerskapet har mest handlat om hur Qatar styrs och behandlar de miljoner migrantarbetare som finns i landet.

Men trots det tycker inte Fredrik Lindstrand att den enskilda fotbollssupportern behöver känna sig medskyldig om man slår på TV:n.

Annons

– De är inte de som har baxat VM ut i öknen. Maskiner från Volvo har varit med och byggt i Qatar inför VM, svenska banker investerar i hotellen, EU köper gas från Qatar. Varför ska man då inte få kolla på fotboll från Qatar?, säger han.

Hur kunde ett land med lika många invånare som Island köpa fotbolls-VM? Och hade samma sak kunnat hända idag? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan