AnnonsIca Malmborgs

Familjen som odlar enligt tusenåriga anor på Lundaslätten

På Bager’s mjöl har en bortglömd visdom väckts till liv – att odla äldre vetesorter helt utan bekämpningsmedel. Resultatet är ett ekologiskt Ölandsvetemjöl fritt från tillsatser, helt i linje med ICA Malmborgs vision om ett sortiment som präglas av hållbara och lokala kvalitetsprodukter.

Jung Hoang, biträdande butikschef på ICA Malmborgs Clemenstorget.

– Vi brinner för den skånska maten, säger Jung Hoang, biträdande butikschef på ICA Malmborgs Clemenstorget. Malmborgsbutikerna har alltid strävat efter att ha ett brett sortiment med förstklassiga råvaror som är bra för miljön och gynnar lokala odlare. Bager’s Ölandsvetemjöl är både lokalproducerat och KRAV-märkt vilket är den bästa kombinationen när det gäller hållbarhet.

Lantbrukarsonen Nils Christerson är uppvuxen på Bagershills gård. Han är också grundaren av Bager’s som tillverkar mjöl av ekologiskt Ölandsvete odlat på Lundaslätten av Skarhults gods. Här har man återuppväckt gammal, bortglömt visdom som är guld värd när det gäller odling och näring.

Läs mer om hur ICA Malmborgs arbetar med lokala produkter här

Nils Christerson på Bager’s brinner för vetet.

– Första gången jag kom i kontakt med Ölandsvete var när jag hälsade på en lantbrukare i Danmark, berättar Nils Christerson. Där såg fälten delvis annorlunda ut jämfört med vad jag var van vid. Lite stökigare med längre strån, och trots att vetet odlades med mer miljövänliga metoder så fanns det förvånansvärt lite ogräs. När jag sedan smakade på brödet som var bakat på Ölandsvetet blev jag helt såld. Det var både smakrikt och mättande.

Ölandsvete är en anrik svensk lantvetesort som härstammar från Öland. Det försvann från Sverige på 1960-talet då moderna sorter tog över. Lyckligtvis återupptäcktes Ölandsvetet igen i mitten av 90-talet av en forskare på Alnarps lantbruksuniversitet. Bager’s började använda Ölandsvete redan 2015 och Skarhults gods har idag en av de största odlingarna i Sverige. På åkrarna odlas också urvetet dinkel, även kallat spelt

– Gamla vetesorter lämpar sig utmärkt för ekologisk odling då de varken behöver konstgödsel eller bekämpningsmedel, säger Nils Christerson. Rötterna går långt ner i jorden och därför klarar plantorna torka bättre. Risken för mögelskador är också mindre. Och eftersom stråna blir höga når solljuset inte ner till marken vilket innebär att ogräset har svårare att etablera sig.

Den enda nackdelen är att skörden av Ölandsvete ger cirka en tredjedel så stor skörd jämför med ett modernt vete. Men i år fick Skarhults den rikligaste skörden någonsin med fyra ton per hektar.

– Ända från början har vi använt oss av vårt eget utsäde och de gamla sorterna är smarta, förklarar Nils Christerson. De lär sig jorden och anpassar sig efter den. Med tanke på klimatutvecklingen tror jag på att de äldre vetesorterna är framtiden.

Precis när fröna har kommit i jorden uppstår en kamp mellan vetet och ogräset

Här hittar du veckans erbjudanden från ICA Malmborgs

Familjen Christerson odlar enligt tusenåriga anor.

För Nils Christerson och Skarhults gods är det en spännande utmaning att odla de gamla vetesorterna och utveckla produktionen.

– Det är intressant att följa växtcykeln från frö till skörd. Precis när fröna har kommit i jorden uppstår en kamp mellan vetet och ogräset. Då måste man vara på hugget och se till att vetet knäcker ogräset. När vetet sedan går i ax får man en härlig känsla i kroppen. Det är en fin upplevelse att få gå omkring i fält som är helt fria från bekämpningsmedel och sedan följa skörden på nära håll.

Ölandsvetemjöl från Bager’s finns på ICA Malmborgs.

ICA Malmborgs har alltid legat i framkant när det gäller att erbjuda unika produkter som hjälper kunderna att göra bra val när de handlar

– ICA Malmborgs är en otroligt viktig kund för oss, säger Nils Christerson. Vi är oerhört tacksamma över att de har uppmärksammat Bager’s mjöl. Många som handlar i Malmborgsbutikerna uppskattar riktigt bra mat. De är vårt skyltfönster utåt och hjälper oss nå ut till fler kunder i närområdet.

Läs mer om hur ICA Malmborgs arbetar med lokala produkter här

Fakta

ÄLDRE VETESORTER

Dinkel/Spelt
Dinkel benämns ofta ”urvete” och har odlats i tusentals år. Arkeologiska fynd visar att dinkel odlades i Kaukasus redan 5000 f.Kr. Liksom alla gamla vetesorter är dinkel rikare på mineraler och vitaminer och mer motståndskraftigt mot sjukdomar än dagens vetesorter. Kärnan runt vetekornen i dinkel skyddas av ett hårt ytterskal som gör att de måste skalas innan malning. Skalet skyddar även kornet från gifter av olika slag.

Ölandsvete
Ölandsvete är ett veteslag som har utvecklats ur dinkel. I Sverige odlades dinkel redan på stenåldern, men försvann nästan helt på 1960-talet då modernare vetesorter tog över. Till skillnad från dinkel har Ölandsvete inget skal runt kärnan men besitter samma goda egenskaper. Malningen underlättas eftersom skalet inte måste rensas bort från kärnan först.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan