Annons

Annons

Annons

Politik i Malmö

Malmöbor demonstrerade mot nedskärningar: ”Kommer att få konsekvenser”

Cirka 300 personer samlades under tisdagskvällen utanför stadshuset för att demonstrera mot sparkraven på skola och förskola.
– Där man har chansen att nå ungdomar och göra skillnad på riktigt, där väljer man i stället att plocka bort pengar, säger gymnasieläraren Unn Segrén Westman.

Text

Gymnasieläraren Unn Segrén Westman och sonen Eskil var några av de som demonstrerade mot kommande besparingar inom Malmös skolor och förskolor.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Vid sin sida har hon sonen Eskil som håller i en skylt där det står ”Ta inte mina fröknar!”

Malmös skolor och förskolor ska spara mer än 200 miljoner kronor nästa år. Enligt de styrande partierna kommer ingen personal att sägas upp till följd av sparkraven. I stället kommer man att försöka skära i antalet administrativa tjänster inom förvaltningen.

Det beskedet ger Unn Segrén Westman inte mycket för.

– Jag tänker att man kommer dra ner på det man alltid drar ner på. Det blir specialpedagoger och biblioteken, allt stöd som finns runtomkring. Jag är inte i första hand rädd för att förlora mitt eget jobb, däremot allt det som gör att vi har chansen till en jämlik skola, säger hon.

Annons

Annons

Algot Altengård var ett av flera barn som gjorde skyltar inför tisdagens demonstration.

Bild: Hussein El-Alawi

Samtidigt som politiker ropar efter hårdare tag och längre straff så plockar de bort pengar ur en verksamhet som kan göra skillnad i ungdomars liv, konstaterar hon. Att neddragningarna kommer drabba barn och unga är hon övertygad om.

– Det kommer att få konsekvenser. Man kan inte plocka bort pengar och säga att det inte kommer bli någon skillnad för pengarna används ju, säger hon.

Inbäddat innehåll

Hanna Höie från nätverket Malmöskolor mot nedskärningar, som står bakom tisdagens demonstration, tror att personalen kan komma att minskas på andra sätt, till exempel genom att tillfälliga anställningar inte förlängs.

Hanna Höie från nätverket Malmöskolor mot nedskärningar påpekar att besparingar på mer än 200 miljoner kronor motsvarar 400 heltidstjänster.

Bild: Hussein El-Alawi

Att det skulle gå att göra stora besparingar inom förvaltningen utan att det påverkar verksamheten tror hon inte.

– Jag tror inte att det görs så många onödiga arbetsuppgifter i skolan på daglig basis att man kan skära i den här storleksordningen som man föreslår nu.

Annons

Tajmingen för nedskärningarna – som hon påpekar motsvarar 400 heltidstjänster – är dessutom helt fel i Malmö, menar hon.

Annons

– Det har börjat bli lite bättre. Det är lite fler som klarar grundskolan, det är lite färre fattiga barn. Vi kan inte släppa det nu, Malmö, vi måste kämpa, säger hon.

I utkanten av folksamlingen står Malmös kommunalråd med ansvar för skola och utbildning, Sara Wettergren (L).

Malmös skolkommunalråd Sara Wettergren tycker att besparingarna ska sättas i proportion på skolnämndernas sammanlagda budget på nästan 11 miljarder kronor.

Bild: Hussein El-Alawi

Hon säger att hon förstår att föräldrar och lärare kan bli oroliga när de hör att skolverksamheterna ska spara 200 miljoner kronor. Samtidigt tycker hon att man ska komma ihåg att stadens tre skolnämnder har en sammanlagd budget på nästan 11 miljarder kronor.

– Jag vänder mig mot hur man säger att 200 miljoner är 400 tjänster. Så enkelt är det inte. Det är inte tjänster utan det här är ramarna som vi sätter för varje nämnd, säger hon.

Exakt hur besparingarna kommer att se ut beslutar respektive nämnd i januari. De tre utbildningsnämnderna har gjort stora överskott de senaste åren – i år ligger det på sammanlagt 185 miljoner kronor – som de får föra över till nästa år. Klart är att elevpengen kommer att höjas.

Annons

– Sedan kommer lärarna vilja ha löneförhöjning på grund av inflationen. Där måste man kunna mötas. Det är tuffa tider för alla och det kommer att kännas, säger hon.

Bild: Hussein El-Alawi

Bild: Hussein El-Alawi

Bild: Hussein El-Alawi

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan