Annons

Annons

Annons

Partiet Nyans

Lyssna: Håller Partiet Nyans på att falla samman?

Partiet Nyans storsatsade i Malmö inför valet – men misslyckades. Nu skakas de av interna strider. Kan Nyans överleva?

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

Partiet Nyans lovade att vara ”alla minoriteters beskyddare”. Men en månad innan valet kunde Sydsvenskans avslöja att partiets kandidater spred konspirationsteorier och hat – mot både judar och shiamuslimer.

Reportrarna bakom granskningen, Inas Hamdan och Dan Ivarsson, nominerades till Stora journalistpriset.

– Fem av 25 kandidater i Skåne hade spridit hat mot judar, hat mot shiamuslimer eller våldsbejakande innehåll, säger Inas Hamdan.

I Malmö storsatsade Nyans för att få 12 procent av rösterna och på så sätt komma in i riksdagen.

Men när rösterna var räknade stod det klart att de inte ens kom inte ens in i kommunfullmäktige.

– Det var en stor förlust för dem. De var helt säkra på att de skulle komma in, säger Inas Hamdan.

Trots misslyckandet i Malmö blev Nyans det största partiet utanför riksdagen. I både Landskrona och Botkyrka tog de plats i kommunfullmäktige.

Nu skakas partiet av interna strider. Plötsligt utmanar Sead Busuladzic, partiets toppnamn i Landskrona, Mikail Yüksel om partiledarposten.

– Det finns flera konflikter – många små, vissa större och vissa som man egentligen inte kan bli klok på som utomstående, säger Inas Hamdan.

Annons

I Nederländerna finns partiet Denk, som har vissa likheter med Partiet Nyans.

– När det blev liknande konflikter där efter att de blev invalda i beslutsfattande organ så delades partiet upp i två, säger Inas Hamdan.

Är framgångarna i Landskrona och Botkyrka bara början? Eller håller partiet Nyans på att falla samman? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan