På ICA Malmborgs klappar hjärtat lite extra för råvaror som är bra för miljön och dessutom gynnar lokala producenter. Därför erbjuder samtliga ICA Malmborgsbutiker i Malmö och Lund olika sorters mjöl från Bager’s. Det ekologiska mjölet gjort av Ölandsvete som växer på Lundaslätten passar lika bra för söta degar som matbröd, berättar Nils Christerson, grundaren av Bager’s mjöl.
– Ölandsvete är en gammal lantvetesort vars rötter går längre ner i jorden än på våra moderna vetesorter, förklarar Nils Christerson. Plantorna drar upp andra näringsämnen som finns djupt ner i jorden vilket ger ett smakrikare mjöl med en lite nötig arom. Dessutom är proteinhalten högre, mellan 14–16 procent, så du får ett rejält bröd som mättar bra.
Tack vare den höga proteinhalten jäser degen imponerande mycket

Med Bager’s mjöl är det enkelt att baka bröd och bullar. Degen blir smidig och fin, elastisk och lättbearbetad. Höga värden av mineraler gör brödet smakrikt och nyttigt.
– Tack vare den höga proteinhalten jäser degen imponerande mycket och det krävs endast små mängder jäst, då får du också ett saftigare bröd. Ölandsvete har ett svagare gluten vilket gör att degen knappt behöver knådas. Det är egentligen bara att röra ihop ingredienserna så grejar degen sig själv. Om du låter degen långjäsa i kylen blir brödet hur gott som helst, säger Nils Christerson.

Ölandsvete från Bager’s odlas av Skarhults gods på Lundaslätten och mals i mindre mängder för att mjölet alltid ska vara färskt. Det finns både som stenmalet fullkornsmjöl och siktat mjöl. Dessutom innehåller produkterna inga tillsatser, det är alltså bara rent mjöl i påsen.
– De flesta som testar att baka med vårt mjöl fortsätter att använda det, säger Nils Christerson. Även om du bakar sällan kan det vara värt att unna sig ett riktigt bra mjöl eftersom baket och upplevelsen blir bättre då. Bager’s mjöl passar för både bröd och söta degar. Till exempel lussekatter bakade på vårt mjöl blir saftiga och får en helt annan smak. Att baka torra kakor går också utmärkt, men de kan bli en aning fluffiga.
Förutom Ölandsvete odlar Skarhults gods dinkel, även kallat spelt.
– När du bakar med dinkel är det viktigt att komma ihåg att degen inte tål lång och hård bearbetning. Degen kan verka lite lös men du ska låta den behålla den konsistensen. Bäst blir det med långa jästider och lite mer vätska för att inte brödet ska bli torrt. Du kan även testa att sänka ugnstemperaturen. Dinkel lämpar sig extra bra för focaccia och matbröd. Blanda gärna i Bager’s Ölandsvetemjöl för ett riktigt bra resultat, tipsar Nils Christerson.
Nu när julen och julbaket närmar sig är det roligt att kunna lyfta fram Bager’s

Jung Hoang, biträdande butikschef på ICA Malmborgs Clemenstorget.
Både ICA Malmborgs och Bager’s tycker att mat ska vara gott och nyttig. Det ska vara roligt att avnjuta maten tillsammans och råvarorna ska produceras med största möjliga omsorg om naturen.
– Malmborgsgruppen har alltid värnat om de skånska bönderna och nu när julen och julbaket närmar sig är det roligt att kunna lyfta fram Bager’s, säger Jung Hoang, biträdande butikschef på ICA Malmborgs Clemenstorget. Deras unika produkter är både lokala och ekologiska, och ger dessutom ett stort mervärde för kunden.

LUSSEKATTERNA FRÅN BAGER’S
30 Lussekatter
Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör
4 dl mjölk
1–2 g saffran efter smak
2 dl kesella
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 2 dl strösocker
14–15 dl siktat finmalet vetemjöl och 2–3 dl fullkornsvetemjöl (alt. ca 17 dl
finmalet)
Russin
1 ägg till pensling av bullarna
Tips:
Väljer du varianten med det stenmalda fullkornsvetemjölet får degen naturligt en fin, lite mörkare färgton men det är framför allt smak och konsistens som blir något kraftigare. Du får lite tuggmotstånd, helt enkelt.
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och saffranet och värm till fingervarmt (37 grader).
Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den smält.
Häll på resten av degspadet och rör om.
Tillsätt kesella, salt, ägg och socker och blanda ordentligt.
Blanda ner nästan allt mjöl och arbeta degen smidig. Den ska släppa från kanterna, men se upp så att den inte blir för fast för då blir bullarna hårda och torra.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30–40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 4 delar, sen varje bit i 8–10 delar och baka ut dem. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, tryck i russin och låt jäsa i 30–40 minuter under bakduk.
Värm ugnen till 230 grader.
Vispa ägget lätt och pensla bullarna. Ställ dem mitt i ugnen och grädda dem i ca 6 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.