Annons

Annons

Annons

Kokainkusten

Lyssna: Hur blev Helsingborg centrum för kokainsmuggling?

Med jämna mellanrum upptäcks kokainlaster på flera hundra kilo i containrar med bananer eller broccoli. Nästan alltid är de på väg från Sydamerika – till Helsingborg. Varför?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

På nyheterna i Ecuador visas bilder på hur polisen bänder upp golvet på en container. Där hittar de 348 kilo kokain. Containern, säger nyhetsuppläsaren, skulle till Sverige. Närmare bestämt Helsingborg.

Jättelaster med kokain i eller på väg till Helsingborgs hamn upptäcks regelbundet. I mars stoppades en container med 319 kilo. Och i april upptäcktes 2,4 ton kokain som svenska tullen tror kan ha varit på väg till Helsingborg.

– Tullverket är extremt intresserade av Helsingborgs hamns roll i den här illegala transportkedjan, säger HD och Sydsvenskans grävreporter Joakim Andersson Lee. Han och Emma Johansson på HD har skrivit artikelserien Kokainkusten.

När kokainlaster upptäckts är det vanligt att myndigheter i Sverige eller utomlands byter ut kokainet mot något annat och sätter span på containern. Men det är sällan det leder till någonting.

Men vid ett tillfälle 2009 upptäcktes drygt hundra kilo kokain i en broccolileverans. Kokainet byttes ut mot strösocker. I Helsingborg kunde tullen sedan se hur två hamnarbetare hämtade upp drogerna.

– De grips och kommer senare att dömas till ganska långa fängelsestraff. Och i deras personkrets finns ett antal personer tullen varit intresserade av, säger Joakim Andersson Lee.

Hur blev Helsingborgs hamn centrum för kokainsmugglingen in i Sverige? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan