Julia Svensson är biträdande kulturchef.
De senaste åren har Arkitektur- & designcentrum i Stockholm, Arkdes, äntligen börjat leva upp till sin potential. Först en diger utställning om den svenske modernisten Sigurd Lewerentz. Och nu Tham & Videgård – Om: Arkitektur (t o m 27/8 2023).
Utmärkta arkitekter att presentera för en bred allmänhet – då de är en viktig del i varför svensk arkitektur uppmärksammas stort internationellt just nu. Sigurd Lewerentz (1885–1975) känner vi väl – han levde sina sista år i Lund och är modernisten bakom S:t Petri kyrka i Klippan samt Operan, Östra Kyrkogården och Blomsterkiosken i Malmö.
Annons

Moderna museet i Malmö av Tham & Videgård. Foto: Åsa Lundén
Annons
Men vilka är då Tham & Videgård – alltså Stockholmsarkitekterna Bolle Tham och Martin Videgård – som i skrivande stund visar upp fotografier och ritningar på drygt 70 hus i boxar under ett glasgolv på Arkdes?
I Skåne är de framförallt bekanta för Moderna museets filial i Malmö, en lysande orange tillbyggnad i stål till det gamla elverket. De får fabrikens industriella språk att landa i vår tid – ett arbetssätt som är typiskt för just dem. I postmodernistisk anda använder och omtolkar Tham & Videgård ofta klassiska yttryck och formelement – Arkitekturskolan i Stockholm är till exempel uppbyggd av ovaler. Deras Hus på Krokholmen har ett svängt tak som en paviljong eller ett tält. Sommarhuset Lagnö liknar traditionella fiskehoddor – men är i betong. Ofta förekommer också skulpturlika spiraltrappor, nästan som vackra snäckor, och trianglar i olika kompositioner.

Villa Creek house av Tham & Videgård. Foto: Åke E:son Lindman
Gemensamt för deras verk – tjusigt samlade i ett nummer av den högbrynta spanska arkitekturtidskriften El Croquis (2017) – är att de utstrålar en omsorg och noggrannhet som jag önskar mer av i svenskt byggande.
Ett annat sydsvenskt exempel av Tham & Videgård är villan Creek House, på hemlig plats utmed västkusten. I Creek House märks en tydlig vridning i kontorets inriktning – som också kan ses som början på det nykomna intresset för svensk modernism. I huset, som jag besökte när det var nytt 2013, är det Sigurd Lewerentz kyrka i Klippan som går igen, och det syns inte minst på teglet som murats med tjocka fogar.
Annons
Annons

Sommarhuset Lagnö av Tham & Videgård. Foto: Åke E:son Lindman
Idag, nio år senare, har en ny generation vuxit fram inom svensk arkitektur som ritar hus i en avskalat hantverksmässig stil. Den verkar i Tham & Videgårds anda men är yngre och betydligt mindre skojfrisk i sitt uttryck och jag har hört det kärleksfullt skämtsamma epitetet the new boring nämnas mer än en gång. Allvaret till trots – detta är en generation som tack vare Instagram och digitala arkitekturplattformar som Dezeen och ArchDaily nått en internationell publik. Det Malmöbaserade arkitektkontoret Förstberg Ling är ett av de uppmärksammade svenska namnen – bland annat aktuella med radhus i tegel i området Norra Sorgenfri i Malmö och med ateljéhuset House for Two Artists i Röstånga. Men även den någon generation äldre Johan Celsing – som länge inspirerats av Lewerentz – har lyfts fram för sitt höga bostadshus i tegel i Malmös hamn.

S:t Petri kyrka i Klippan av Sigurd Lewerentz. Foto: Johan Dehlin
Den här stilen är inte en renodlat svensk företeelse. Men mycket av det man möter i andra länder känns igen från en nordisk tradition med naturliga material som ljust trä, betong och tegel.
Samtidigt lyser Sigurd Lewerentz som en allt klarare stjärna på den internationella arkitekturens himmel. För några år sedan gav den japanska arkitekturtidskriften A+U ut två specialnummer om honom och han ställdes ut på senaste arkitekturbiennalen i Venedig. Malmös brittiske stadsarkitekt Finn Williams berättar i en intervju i senaste numret av tidskriften Arkitektur att han upptäckte Malmö när han var i Skåne på en Lewerentz-tur. Och framför allt: Lewerentz lyfts fram av en av de mest populära arkitekturinfluerarna på Instagram.
Annons
Annons

Radhus i Norra Sorgenfri av Förstberg Ling. Foto: Markus Linderoth
Och att denna jordnära och omsorgsfulla inriktning inte bara förekommer i exklusiva villor och märkesbyggnader – utan även börjar synas i mer ambitiösa flerbostadshusprojekt – är goda nyheter.

Blomsterkiosken (1969) av Sigurd Lewerentz. Foto: Karl-Erik Olsson-Snogeröd
Vill du lära dig mer om den nya svenska arkitekturtrenden? Ett besök på Tham & Videgårds utställning på Arkdes är förstås givet. Men först gör du bäst i att närma dig historien. Gör som arkitekterna – vallfärda till Klippan och Malmös lilla blomsterkiosk.

Radhus i Norra Sorgenfri av Förstberg Ling. Foto: Markus Linderoth