Annons

Annons

Annons

Varg i Skåne

Lyssna: Har varghatet kommit till Skåne?

Norrut i Sverige väcker vargen rädsla och hat. Det uppstår infekterade konflikter och tjuvjakt. Nu har vargen etablerat sig i Skåne och angreppen mot får och getter blir fler. Kan samma sak hända här?

Text

Inbäddat innehåll

Du lyssnar på Sydsvenskan är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

När David Boere räknade fåren i hagen vid hemmet utanför Huaröd en kväll i mitten på september vara alla på plats. Dagen efter åkte han till jobbet, men hann bara komma dit innan en granne ringde. Det låg ett dött får vid brevlådan. David körde hem och såg direkt förödelsen. Alla får utom ett var döda.

Det var vargen som hade slagit till. Under förra året bildades det första skånska vargreviret på hundra år i den här trakten. Och sedan dess har antalet vargangrepp ökat.

– Det har varit fyra angrepp på några månader, alla i Hörby kommun, säger Sydsvenskans reporter Jonas Nyrén.

På många håll i Sverige är vargfrågan infekterad. Det talas om varghat och finns rapporter om tjuvjakt.

– Stora rovdjur väcker jättemycket känslor. Man känner sin frihet beskuren, även om man vet att vargen inte attackerar människor, säger Jonas Nyrén.

1992 fanns det 16-17 vargar i Sverige. Idag finns omkring 460. Det är väckt en politisk diskussion kring hur stor den svenska vargpopulationen ska vara.

– Rovdjurspolitiken följer en höger-vänsterskala litegrann. Acceptans för vargar ökar ju längre vänsterut ut man kommer, och SD vill tillbaka till 170 vargar, säger Jonas Nyrén.

Håller ett skånskt varghat på att födas? Och vad kan det leda till? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan