Annons

Annons

Annons

Kulturens julkalender 2022

”Jag låter verkligheten komma och spöka igen”

I morgon startar ”Spökena på Tidö slott”, årets julföljetong på kultursidan. Den skrivs av Per Svensson, författare och journalist, som utlovar gastkramande interiörer från samtidens inre kabinett.

Per Svensson skriver årets julkalender på kulturen, ”Spökena på Tidö slott”. Foto: Emil Langvad Illustration: Jenny Rydqvist

Annons

Tidö slott – jag misstänker att kalendern har en koppling till Tidöavtalet?

– Absolut. Den kommer att utspela sig på Tidö slott – platsen för den tidigare spökhistorien, där Tidöavtalet förhandlades fram.

”Spökena på Tidö slott" heter den – vilka är det som går igen?

– Som Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson sa när de uppumpade löftena om dramatiska sänkningarna av bensin- och dieselpriserna hade punkterats: ”ibland är verkligheten där och spökar”. Här kommer jag att låta verkligheten spöka igen. Och det är klart att det kommer att finnas andra spöken också. Det finns ju gott om gengångare både i kulturdebatten och litteraturhistorien, till exempel.

Annons

Annons

Hur har du förberett dig för de 24 avsnitten? 

– Jag har gjort det här förut för några år sedan, men tillsammans med en kollega på redaktionen. Att skriva 24 avsnitt är jobbigare än det korta formatet antyder, men samtidigt väldigt roligt. Jag förbereder mig genom att springa i motvind ett par gånger i veckan och motionera hunden varje dag, så jag är i god form.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan