Annons

Annons

Annons

Skyddsvallarna på Falsterbonäset

Lyssna: Så ska vallar skydda Näset mot översvämning

2,1 mil vallar och murar ska hindra havet från att dränka de exklusiva bostäderna på Falsterbonäset. Men grannar rasar på att skydden hamnar för tätt inpå husen. Golfklubbar upprörs av att de lämnas utanför. Vilka konflikter uppstår i skyddsvallarnas spår?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

Under varmare månader fylls de vita sandstränderna på Falsterbonäset av sommargäster och turister.

Här finns några av landets mest exklusiva bostäder. Fastighetsbeståndet på Näset är värderat till 80 miljarder kronor.

Men läget innebär också fara när havsnivån höjs.

– Överstiger vattnet två meter så blir stora delar av bebyggelsen utsatt, säger Erik Andersson, projektledare för skyddsvallarna på Vellinge kommun.

För när hela världen oroas över klimatförändringar och stigande havsnivåer har en liten kommun i Skåne en storslagen plan.

2,1 mil vallar och murar ska skydda bebyggelsen på Näset mot översvämning.

– En del kallar det här en ödesfråga för att Näset ska kunna vara kvar som bostadsort, säger Sydsvenskans Vellingreporter Maria Sehlin.

Nu riktas alla blickar mot Vellinge.

– Den här omfattningen som görs här i kommunen har inte gjorts någon annanstans, säger Erik Andersson.

Men vallarna är inte ett skydd för framtidens klimat, betonar han. Redan idag är Näset hårt drabbat vid tillfälligt högvatten.

– Det här området är idag utsatt för hot om översvämningar egentligen varje år, säger han.

Nästa år börjar skydden byggas – men vägen dit har varit lång och krokig. Processen har pågått i 14 år och beslutet har överklagats i flera instanser.

Annons

– Dels är det ett femtiotal privatpersoner som har överklagat. Vissa av dem kommer att få vallen direkt inne på sin privata tomt. En del kommer att få den precis utanför och är oroliga för det, säger Maria Sehlin.

Hur ska vallar skydda Näset mot översvämning? Och vilka konflikter uppstår på vägen? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan