Annons

Annons

Annons

Skånskan slår tillbaka

Kalle Lind: ”Mina barn pratar inte skånska”

Kalle Lind gästar podden ”Gräv bort Skåne!” och berättar att hans barn knappt vet vad skånska är för något. Och när de ska härma det låter de som stockholmare. Håller skånskan på att dö ut? Och gör det i så fall något?

Text

Inbäddat innehåll

I Sydsvenskans kulturpodd ”Gräv bort Skåne!” undersöker Ida Ölmedal, Rakel Chukri och Maria G Francke kulturvärlden från ett skånskt perspektiv. Lyssna här eller där du lyssnar på poddar.

Annons

Annons

När Kalle Lind sänder radio i P1 hör lyssnare ofta av sig och klagar på att han pratar skånska. Särskilt en lyssnarkontakt har etsat sig fast.

– Han frågade om jag funderat på att uppsöka talpedagog. Jag tror han tänkte att han gjorde mig en tjänst, säger han.

Men trots att ord som ”rälig”, ”mög” eller ”köbetudor” fyllor honom med värme, lägger han märke till unga människor i Malmö inte riktigt pratar skånska längre.

– Jag tror knappt att mina barn har reflekterat över vad skånska är.

I artikelserien Skånskan slår tillbaka undersöker Rakel Chukri och Peter Fällmar Andersson skånskans plats i kulturen. Den verkar vara undanträngd och på frammarsch på samma gång.

Å ena sidan kommer allt fler tv-serier och radioprogram där alla pratar skånska, som ”Tunna blå linjen”.

– Och samtidigt, inom ljudböcker finns förlag och vd:ar som säger att skånska röster skrämmer bort lyssnarna, säger Rakel Chukri.

Dessutom: Vilka är redaktionens favoritord på skånska? Är skånskan vacker? Och säger man Kristian tyrann eller Kristian II?

Lyssna på det senaste avsnittet av Gräv bort Skåne!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan