Annons

Annons

Annons

kultur

Alexandra Nedstam
Plötsligt handlar det inte längre bara om att stoppa normkritiska sagostunder

Det öppna hatet mot ”det obekväma” är smutsigt. Förlagschefen Alexandra Nedstam skriver om hoten och hatet mot Drag Queen Story Hour.

Text

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Lady Busty och Miss Shameless 2018.

Bild: Peter Frennesson

Annons

Alexandra Nedstam är förlagschef på Vertigo förlag.

I början av november kom det över telefon hot mot personal på Malmö stadsbibliotek. Hoten handlade om det populära arrangemanget Drag Queen Story Hour som har varit återkommande de senaste fem åren. Detta är vad som sker när politiker nu fritt tolkar om principen om armlängds avstånd och på grund av okunskap, som lätt föder rädsla, vill styra kulturens innehåll.

När Jonathan Sager (SD, ledamot i kommunfullmäktige i Kalmar) ville stoppa Lady Busty och Miss Shameless Drag Queen Story Hours evenemang på Kalmars nyligen hbtqi-certifierade bibliotek på grund av att han anser att det är farligt och förvirrande för barnen, och för att skattebetalarnas pengar inte ska gå till politisk indoktrinering, väckte han ett smutsigt och öppet hat hos många liktänkande. Evenemang har ställts in, bibliotekarier och arrangörer bakom de normkritiska sagostunderna har alltså blivit hotade, och man har fått sätta in väktare (vilket säkerligen kostar skattebetalarna mer än vad sagostunderna gör).

Annons

Annons

Kanske var det Proud Boys aktion i North Carolina, USA, som inspirerade Sager. Iförda tröjor med tryck som ”Kill your local pedophile” stormade de in under en pågående sagostund och skrämde barnen och utsatte dem för en fara större än den fredliga lärdomen ”alla olika, alla lika”.

Det dröjde inte lång tid efter Sagers utspel innan någon sökte sig fram till ett videoklipp från 2020. Där tipsar Lady Busty pysselsugna om ”Erotisk ritbok” (tecknad av Magnus Frederiksen, utgiven 2011 av Vertigo Förlag) på förlagets Youtube-kanal, och med sociala mediers hjälp hittade fler dit för att gå till anfall i kommentarsfälten, vilka jag stängde av. Inget gott kommer ur sådana kommentarsfält. Det är ett boktips tydligt riktat till vuxna. Ja, Lady Busty och Miss Shameless vänder sig även till en vuxen publik, men då med annat innehåll. Inget konstigt, jag brukar inte ge mina vänners barn ”Lady Chatterleys älskare” att läsa, för jag kan skilja på underhållning för barn och vuxna. Men det kan inte de som blivit väckta av Jonathan Sagers utspel och som nu greppar efter halmstrån.

Snabbt hittar de en bild från en annan ritbok för vuxna jag gav ut några år senare (2016), föreställandes en buktalare med sin docka. Någon väljer att se det som en ”pedofilanstruken” bild och i Twitterflöden och kommentarsfälten på Samnytt frodas hatet, men inte bara mot våra sagoläsande Queens: ”Vi borde bränna dessa böcker, som man gjorde på 30-talet”, skriver någon. En annan svarar ”Vi borde även bränna deras upphovsmän. Varför nöja sig vid bokbål.” Plötsligt handlar det inte längre bara om att stoppa normkritiska sagostunder. Nu handlar det om att förgöra det man själv inte är ”bekväm med”, trots att ingen tvingar på någon något. Det ser jag inte som något annat än ett hot mot kultursektorn, men framför allt mot vår demokrati.

Annons

Annons

Det Sager, i vars Twitterbio det går att läsa ”Kalmar är inte en kommun för wokekultur, Kalmar är dit woke går för att dö”, har öppnat upp för med sitt utspel är något mörkt och mycket farligt. Mordhot är inget man bara sopar under mattan. Alldeles nyligen dog fem personer när en gayklubb i Colorado drabbades av ett våldsamt hatbrott, och det är bara en av många incidenter där hbtq-personer blivit måltavla för det hat som Sager nu är med och eldar på. Hat som, när det går för långt, leder till död och lidande.

Om sagostunderna som marknadsförs med orden ”där världen får vara precis så olik, stor och kärleksfull som den faktiskt är”, kan tolkas som ett hot i stället för någonting eftersträvansvärt och solidariskt, och när den friheten som queer innebär kan ses som farlig för barn – då är det bara att invänta Sagers drev mot jultomten. För inte kan väl han vilja sätta barn i knät på en rödnäsad, skäggig gubbe som krälar ner genom skorstenar och säger sig ha flygande renar som drar hans släde.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan