Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Trygghet är i stor utsträckning en klassfråga.”

Principen om lika mycket till det förebyggande arbetet som satsningar på polisen är central för att lösa problemen med den grova kriminaliteten. Den nuvarande regeringen går i fel riktning, skriver Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö och riksdagsledamot i finansutskottet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Principen om lika mycket till det förebyggande arbetet som satsningar på polisen är central för att lösa problemen med den grova kriminaliteten. Den nuvarande regeringen går i fel riktning, skriver artikelförfattaren.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Emma Ahlström Köster (M), riksdagsledamot från Lomma, efterlyser kritik mot den egna regeringens förebyggande arbete mot kriminalitet (Aktuella frågor 24/11). Jag vill tacka henne för denna möjlighet.

Inför valet i september kom Socialdemokraterna med ett viktigt löfte: För varje krona som läggs på fler poliser ska minst en krona läggas på det förebyggande arbetet för att stoppa nyrekryteringen till kriminalitet och för att bryta segregationen.

Principen om lika mycket till det förebyggande arbetet som satsningar på polisen är central för att lösa problemen med den grova kriminaliteten. Den nuvarande regeringen går i fel riktning. Vikten av förebyggande arbete nämns visserligen i budgetpropositionen, men för att mena allvar måste ord innebära handling.

Annons

Annons

Sveriges kommuner befinner sig i en av de svåraste ekonomiska perioderna på länge. I det läget tillför regeringen endast 10 miljoner kronor för att stärka socialtjänstens arbete mot ungas brottslighet. Pengarna fördelas mellan landets samtliga 290 kommuner. Med så låga ambitioner är det uppenbart att regeringen med SD inte förstår utvecklingens allvar och utbredning. I Socialdemokraternas budgetförslag vill vi att en halv miljard kronor per år tillförs socialtjänsten från och med 2023.

Likadant är det med regeringens generella statsbidrag till kommunerna, som innebär att Emma Ahlström Kösters hemkommun Lomma får tio miljoner kronor. Tillskottet ska räcka till skola, äldreomsorg, barnomsorg, fritidsliv, kultur och sociala insatser. Det är en droppe i havet.

Även insatserna mot segregation lyser med sin frånvaro i regeringens politik. Delmos, myndigheten som arbetar mot segregation, lägger regeringen med SD ned vid årsskiftet. Det är allvarligt sett till vilken viktig koppling det kan finnas mellan segregation och brottslighet.

Trygghet är i stor utsträckning en klassfråga. Brottsförebyggande rådets statistik visar att de med lägst utbildning, som bor i flerfamiljshus, är ensamstående med barn, eller har utländsk bakgrund utsätts för hot, misshandel och sexualbrott i mycket högre grad än andra delar av befolkningen. För att få bukt med det krävs en regering som fördelar resurserna på ett annat sätt än idag.

Annons

Kanske anar regeringspartierna redan nu att utvecklingen går åt fel håll. Flera ledande företrädare för regeringsunderlaget gick ut tidigt efter valet och förkunnade att det kommer ta lång tid innan brottsligheten kan minska. Den brasklappen hördes det inget om under valrörelsen.

Annons

Det är modigt av Emma Ahlström Köster att föra frågan om förebyggande arbete på tal. Med en regering i ryggen som satsar mer skattemedel på att sänka bränslepriset för bilister med 14 öre än på att utveckla välfärden, snuddar det vid att vara häpnadsväckande.

Emma Ahlström Köster förklarar att hon är stolt över avtalet mellan regeringspartierna och SD. Ingår det utlovade högkostnadsskyddet för skånska elkunder från den 1 november som inte blir av förrän möjligtvis i februari i den stoltheten? Ingår oron och ovissheten inför den kommande vintern? Alla skåningar med gasuppvärmning som blir utan stöd – är hon även stolt över det?

En socialdemokratisk budget hade gett landets kommuner och regioner dubbelt så mycket nya resurser nästa år jämfört med vad den nuvarande högerregeringen ger. Vår budget är inriktad på att värna all den välfärd som inte minst behövs i tuffa tider som dessa. Sådana bärande satsningar finansierar vi genom att något fler höginkomsttagare måste bidra med lite mer. Alla ska bidra efter sin förmåga. Alla får ta del av en generell och skattefinansierad välfärd efter behov. Det är ett enkelt rättesnöre att följa för den som menar allvar med att skapa ett tryggt och jämlikt Sverige.

SKRIBENTEN

Joakim Sandell, ordförande för Socialdemokraterna i Malmö och riksdagsledamot i finansutskottet

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan