Annons

Annons

Annons

Fotboll: VM

Brandão Jönsson: ”Fotbollen håller på att ena Brasilien”

Många brasilianare har slutat tycka om sitt landslag. Och Bolsonaros anhängare har tagit över den gula tröjan. Men nu har något hänt. Brasiliens framfart i VM håller på att ena nationen, tror Henrik Brandão Jönsson.

Text

Inbäddat innehåll

Du lyssnar på Sydsvenskan är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

I vanliga fall brukar så gott som varenda gata vara pyntad i Brasiliens färger inför fotbolls-VM. Men i år är det annorlunda.

– Det är en enda gata som är pyntad! Det bor tolv miljoner människor i Rio, säger Henrik Brandão Jönsson, DN:s Latinamerikakorrespondent och krönikör i Sydsvenskan.

De senaste åren har många av Brasiliens största fotbollsstjärnor öppet hyllat högerpopulisten Jair Bolsonaro. Och när hans anhängare samlas för att demonstrera bär nästan alla den gula landslagströjan.

Det har gjort att många brasilianare inte längre tycker om fotbollslandslaget. I Rio de Janeiro, där många avskyr Bolsonaro, har stämningen inför VM varit loj.

Men nu har något hänt, menar Henrik Brandão Jönsson. Brasilien har spelat väldigt bra, och den vanliga VM-febern börjar återvända.

– Man ser vänsteranhängare ta på sig den gula tröjan, säger han.

Ett möjligt scenario är att Brasilien får möta Argentina i semifinal. Då kan nationen enas, tror Henrik Brandão Jönsson.

– Hatet mot Argentina är så starkt när det gäller fotboll. Där kan en Bolsonaro-angängare och en Lula-anhängare ta på sig den gula tröjan tillsammans, säger han.

Kan fotbollen verkligen ena Brasilien? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan