Annons

Annons

Annons

Inpå livet

Gabriella, 30, och Sandy, 33, vill fylla ett tomrum med sin nya livspodd

Första gången de träffades var stämningen spänd och det sade inte direkt klick. Men vänskapen mellan Malmöborna Gabriella Killeen, 30, och Sandy Errestad, 33, har sedan dess fördjupats.

Nu har den lett till den nya podden ”Livet med Gabi och Sandy” där de delar med sig av tankar, lärdomar och tips kring relationer och kärlek, privatekonomi och karriär.

Text

Gabriella Killeen, till vänster, och Sandy Errestad, till höger, är vännerna som nu startat en podd där de vill dela med sig av erfarenheter ur sina egna liv.

Bild: Axel Schiller

Annons

Gabriella Killeen är uppvuxen i Luxemburg, gift och hundägare i Malmö, medgrundare till ett bolag som tar fram en AI-styrd sexleksak för kvinnor och utbildar sig nu till sexolog.

Sandy Errestad är PR-experten som har jobbat i London, bor med sambo och fyra barn i hus i Malmö och nyligen startade eget.

Det var Sandy Errestad som först tyckte att de borde dela med sig till andra av den typen av diskussioner de brukar ha som vänner.

– Vi hade så intressanta samtal och jag ville ha en ursäkt och ett format för att konkretisera dem, förklarar hon.

I våras bestämde de sig för att testa idén genom att köra livepoddar på Instagram.

– Det var fantastiskt att kunna se hur många som följde oss live och få direkt feedback i kommentarerna, säger Gabriella Killeen.

Annons

Gabriella Killeen.

Bild: Axel Schiller

Annons

Positiva reaktioner gjorde att de valde att släppa en ”vanlig” podd. Det första avsnittet, på temat ”Att kickstarta hösten”, släpptes i början av september och sedan dess har det kommit ett avsnitt varje torsdag. De tycker att de fyller ett tomrum mellan poddar med experter och poddar med kändisar.

– Vi har ett konkret ämne varje vecka där vi utgår från ett självledarperspektiv. Man lyssnar inte på oss för att vi är kända profiler eller experter utan för att vi är vanliga människor, säger Sandy Errestad.

Jag tyckte att du kändes så självklar i alla situationer vilket imponerade på mig. Själv kände jag mig ganska osäker.

De träffades 2016 när båda jobbade på Minc, Malmö stads företagsinkubator.

– Det var inte direkt ’love at first sight’, säger Sandy Errestad och skrattar.

– Nej, det var spänt. Du svepte in från London med mycket energi och erfarenhet. Du var väldigt rak i din kommunikation vilket gjorde mig obekväm, säger Gabriella Killeen.

– Jag tyckte att du kändes så självklar i alla situationer vilket imponerade på mig. Själv kände jag mig ganska osäker, berättar Sandy Errestad.

Sandy Errestad.

Bild: Axel Schiller

Några år senare hade de blivit vänner på riktigt. Deras liv har innehållit både glädje och sorg, framgångar och tabbar och det är hur de hanterat och hanterar sina liv som de vill förmedla i podden där de går direkt på ämnet. I höst har det bland annat handlat om att kärleksarbeta med sin partner, gå in i en lågkonjunktur, skapa ett hem och bygga en karriär.

Annons

Annons

– Podden är ett passionsprojekt för oss båda. Vi gör inte anspråk på att vara experter, utan berättar vad vi har lärt oss och hur vi gjort, säger Sandy Errestad.

– Vi vill vara konstruktiva, se mer på lösningar och förhållningssätt i olika situationer och sammanfattar med tips i slutet av varje avsnitt, säger Gabriella Killeen.

– Ja, vi vill utgå från hur man kan komma framåt och se positiva konsekvenser även i ’shitty situations’, till exempel en lågkonjunktur. Ingen tycker att det är kul, men vad kan vi lära oss av detta? fortsätter Sandy Errestad.

Sandy Errestad och Gabriella Killeen tycker att deras podd ”Livet med Gabi och Sandy” fyller ett tomrum mellan poddar med experter och poddar med kändisar. ”Vi är vanliga människor”, säger Sandy Errestad.

Bild: Axel Schiller

De blandar allvar med skratt, och ibland gråt.

– Många i mitt liv har gått bort i år, till exempel dog min pappa i somras. Ibland kan det bli ganska emotionellt i podden, men minuten senare börjar vi skratta, säger Sandy Errestad.

– Så är vår relation också. Om det händer något tufft i våra liv är vi där för varandra, men vi är också snabba med att ta till humor och självdistans. Vi har pratat om att ha ett helt avsnitt om att mista någon, säger Gabriella Killeen.

Jag har pratat en del om min uppväxt, att jag växte upp i fosterhem och att det har inneburit en del trauman.

De vill vara personliga, men inte för privata.

– Jag är öppen med folk som är nära mig med vad jag har gått igenom. Därför skulle det kännas konstigt att inte ta upp det i vår podd. Jag vill dela med mig på ett sätt som blir relaterbart för lyssnaren, men berättar inte om mina ’inner, deepest secrets’, förklarar Gabriella Killeen.

Annons

– Jag har pratat en del om min uppväxt, att jag växte upp i fosterhem och att det har inneburit en del trauman, men det är viktigt för mig att det inte blir traumaporr, utan att det handlar mer om vilka lärdomar man kan dra, säger Sandy Errestad.

Annons

Gabriella Killeen och Sandy Errestad vill vara personliga, men inte alltför privata i sin podd. De blandar allvar med skratt, som i sin egen vänskapsrelation.

Bild: Axel Schiller

Deras podd har haft ungefär ett par tusen lyssnare per avsnitt, de flesta kvinnor. Först hade de tänkt podda en säsong som de sedan skulle utvärdera. Men nu har de redan bestämt sig för att fortsätta till våren.

– Det är väldigt roligt att podda, det är ett lekfullt format som passar oss bra, säger Gabriella Killeen.

– Ja, det är jättekul, att ha något att jobba med ihop. Det utvecklar oss och vår vänskap, något nytt som vi kan driva vid sidan av våra karriärer, säger Sandy Errestad.

Inbäddat innehåll

Fakta

Jobbar med sextech

Namn: Gabriella Killeen
Ålder: 30 år.
Bor: Malmö.
Familj: Mannen Paul, hunden Ozzy.
Bakgrund: Uppvuxen i Luxemburg, flyttade till Malmö 2015. Studier i internationella relationer, media och kommunikation vid Lunds universitet. Varumärkeschef på Yves Rocher i Helsingborg, jobb på Minc och Skåne startups i Malmö. Utbildar sig nu till sexolog.
Arbete: Medgrundare och delägare av bolag som utvecklar AI-sexleksak för kvinnor.

Det viktigaste du lärt dig hittills i livet?
”Om något skaver i en relation, fundera på det och reflektera i 24 timmar. Vill du sedan fortfarande prata om det, kommunicera det du känner till den berörda personen inom 48 timmar. Annars finns en risk att det övergår i bitterhet.”

Annons

Fakta

Jobb i London och Uganda

Namn: Sandy Errestad
Ålder: 33 år.
Bor: Malmö.
Familj: Sambon Hugo, fyra barn (varav tre bonusbarn).
Bakgrund: Uppvuxen i fosterhem, flyttade hemifrån som 15-åring och bodde då i Helsingborg, efter studenten flyttade hon till London. Internationell inköpare i modebranschen, studier i statsvetenskap i Wales och London, arbete på svenska ambassaden i Uganda. Till Malmö 2016 där hon arbetat som kommunikationschef på bland annat Minc, Mapillary, Joint Academy.
Arbete: Startade eget konsultföretag i somras med fokus på företags PR och varumärkesarbete.

Det viktigaste du lärt dig hittills i livet?

”Det enda du kan styra till hundra procent är dina tankar. Folk säger ofta till mig att jag får allt att se så lätt ut, men allting handlar om hur man ser på saker. Man kan växa i svårigheter genom att ha ett konstruktivt mindset och försöka se möjligheter.”

Annons

Fakta

Gabriella Killeens poddtips

Gabriella Killeen tipsar om två andra poddar hon gillar:
• Everything is the best med Pia Baroncini: ”Italiensk-amerikanska som bor i Pasadena. Hon pratar öppet och opretentiöst om allt, från design av en hållbar kollektion, problem med sin kropp efter att ha fött barn och om DNA hos psykopater.”
• The hot bed collective: ”Tre kvinnor om sexualitet ur ett feministiskt perspektiv. Det är högt i tak, de pratar inte om sina egna sexliv utan underhållande om sex och lust.”

Fakta

Sandy Errestads poddtips

Sandy Errestad tipsar om två andra poddar hon gillar:
• RikaTillsammans: ”Sveriges största privatekonomipodd, jag ser den som en självledarskapspodd med fokus på privatekonomi. Hur man kan bygga ett rikt liv och inte bara i kronor och ören.”
• The life coach school: ”Amerikansk podd som handlar mycket om självledarskap och utgår från en KBT-liknande modell. Lyssnaren får hjälp att skilja på tankar och fakta.”

Annons

Fakta

Tre andra populära poddar om relationer

• Tre populäraste svenska poddarna om relationer på Itunes:

Okrystat: Samtal om det stora och lilla i livet mellan systrarna Asabea, barnmorska och tvåbarnsmamma, och Opokua, doula och trebarnsmamma.


Unge Meyers lidande: Om kärlek, relationer och lidande med Jonathan Unge och Bianca Meyer.

Mathilda och Andrea: Om kärlek, vänskap, sex, pengar, feminism och framtiden med de bästa vännerna Mathilda och Andrea.

(Källa: poddtoppen.se)

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan