Annons

Annons

Annons

Lunds kommuns budget för 2023

SD: För många chefer inom skolan

10 miljoner kan sparas genom att administratörer och chefer försvinner från Lunds skolverksamhet. Det är ett av förslagen i Sverigedemokraternas budget.

Text

Färre chefer inom barn- och skolnämndens område. Det föreslår SD.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Hur ska 8 miljarder kronor fördelas? Det ska Lundapolitikerna bestämma på måndag och tisdag när nästa års budget för Lunds kommun klubbas av kommunfullmäktige.

Sista parti att presentera budgetförslag i Lund är Sverigedemokraterna.

SD-budgeten innehåller många poster som också finns i de två stora budgetförslagen.

Precis som Mitteninitiativet (L, FNL och C) vill SD bland annat minska kommunstyrelsens egen pott med 7 miljoner kronor, ge Future By Lund 1 miljon kronor mindre, ge mer pengar till lovverksamhet för barn och unga, satsa 3 miljoner kronor på deltidsbrandkårer i byarna samt utöka musikchecken.

Annons

Annons

Och precis som styret (S, M och KD) vill SD satsa på ett beredskapspaket för 5 miljoner kronor, ge barn- och skolnämnden 25 miljoner kronor för utökad lärartäthet, minska LKF-uttaget med 5 miljoner kronor och ge 1 miljon kronor till miljönämnden för mätningar av luftkvalitet utanför skolor och förskolor.

Men SD har naturligtvis också förslag som särskiljer partiet. Ett är att spara 10 miljoner kronor genom att dra ner på antalet chefer och administration inom barn- och skolnämndens område.

– Det är för många helt enkelt. Alltför många, jämfört med hur många lärare vi har, säger SD-toppnamnet Magnus Liljeroth.

Sverigedemokraterna vill också utreda ett badhus i de östra kommundelarna och ta fram ett nytt program för byggnation i de centrala delarna av Lund, med tanken att skapa ”mer arkitektur med klassiska ideal”.

– Man ska bygga lite mer liknande de byggnader som finns där inne idag, säger Magnus Liljeroth.

SD minskar besparingskraven på många nämnder, men de flesta verksamheter måste fortfarande spara en del. Skatten föreslås vara oförändrad.

SD:s budgetförslag landar på plus 49 miljoner kronor, högre än något av de andra budgetförslagen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan