Annons

Annons

Annons

opinionFotbolls-VM i Qatar

Aktuella frågor
”Fifa böjer sig alltid för pengarnas makt.”

Att lilla Qatar blev första arabiska värdland för ett fotbolls-VM visar maktförskjutningar som ägt rum på senare tid, skriver Ian Buruma.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De tyska spelarna höll för sina munnar under lagfotot inför VM-premiären mot Japan. Laget protesterade mot förbudet att uttrycka stöd för sexuell frihet, skriver Ian Buruma.

Bild: Ebrahim Noroozi

Annons

Självklart skulle Fifa, den internationella fotbollsfederationen, lansera en enfaldig slogan som ”Fotboll förenar världen” till det VM som just nu spelas i Qatar. I en reklamvideo uttalar Argentinas Lionel Messi och Brasiliens Neymar budskapet på spanska respektive portugisiska.

Men är det sant, det de säger? Förenar fotboll världen?

Naturligtvis inte. Fotbollen enar inte ens nationer.

I Brasilien används landslagets gulgröna färger av anhängare till Brasiliens förre president Jair Bolsonaro (som backas av Neymar), vilket retar anhängare av den nuvarande presidenten Luiz Ignacio Lula da Silva (som backas av landslagets tränare Tite och den blondblekta anfallaren Richarlison).

Annons

Att sport enar och förenar världens invånare är en väl ingrodd föreställning som går tillbaka till 1896 och initiativtagaren till de moderna olympiska spelen, baron Pierre de Coubertin. Enligt honom och en efterföljande flod av potentater bör sportsliga ideal tillämpas på politik, internationella spänningar och alla andra former av missämja. Även Fifa fantiserar om en värld utan politik, där konflikter bara finns på idrottsarenor.

Annons

I verkligheten är redan valet att göra ett litet oljerikt shejkdöme utan fotbollshistoria och lokalt intresse till värdnation en politisk handling. Qatars emir behövde den prestige ett VM kan ge och hade råd att köpa det. Penningstinna kuvert lär ha lirkats ner i röstberättigade Fifadelegaters fickor och organisationen Fifa belönades rikligt för att ge sändningsrättigheterna till Al Jazeera, Qatars statsfinansierade tv-kanal.

Landets bristande respekt för mänskliga rättigheter, dess utnyttjande av migrantarbetare och en lagstiftning som bestraffar homosexualitet verkar, lika lite som organisationens tidigare val av spelplatser, ha vållat Fifa några bekymmer. VM 2018 förlades till Ryssland som redan då befann sig under internationella sanktioner. Men sådant händer inte bara inom fotbollen; OS 1936 hölls i Hitlers Berlin.

Att lilla Qatar blev första arabiska värdland för ett fotbolls-VM visar maktförskjutningar som ägt rum på senare tid. Såväl Fifa som Internationella olympiska kommittén böjer sig alltid för pengarnas makt. I år bestämde Fifa att varken spelarna eller inbjudna europeiska gäster fick bära något med orden ”One Love”. Att stödja människors rätt att älska vem och hur de vill ansågs vara en politisk handling, och Fifa tillåter ingen blandning av fotboll och politik.

Annons

Men Fifa både tillåter och blandar fotboll och politik när det passar.

Fifa hade inga invändningar mot att fans från Iran, Saudiarabien och Qatar uttryckte sin solidaritet med Palestina genom att vifta med palestinska flaggor på VM-arenornas läktare. Så medan Nederländernas idrottsminister Conny Helder tvingades inskränka sitt engagemang till en liten One Love-pin, fick hon på hedersläktaren se sin bänkgranne från Qatar ohindrad knyta en stor palestinsk banderoll om sin arm.

Annons

Bara det tyska landslaget protesterade öppet mot förbudet att uttrycka stöd för sexuell frihet, och gjorde det med ett gruppfoto där alla spelarna håller för munnen.

Fifa svarade direkt och hotade med omfattande konsekvenser om protesterna fortsatte. Kritik mot Qatars åsidosättande av mänskliga rättigheter möttes omedelbart med anklagelser om rasism och Fifabossen, schweizaren Gianni Infantino, påminde Europa om ”3000 år av västlig imperialism”. T-shirts med texten ”Kvinna” och ”Frihet” förbjöds också eftersom orden kunde tänkas förarga det iranska prästerskapet som utmanas med samma ord på hemmaplan.

Så står det till med den internationella enigheten. Lika uppenbar är bristen på nationell enhet. Det var intressant att se de många iranska kvinnorna utan huvudduk som kom till arenorna. I Teheran och andra iranska städer protesterade demonstranter mot regimens försök att sola sig i glansen av det iranska landslagets seger över Wales, och de jublade när Iran förlorade mot regimens ärkefiende USA.

Men mest häpnadsväckande var de iranska spelarnas modiga vägran att sjunga med i nationalsången inför öppningsmatchen mot England. Revolutionsgardet svarade med en allvarlig varning för att göra om det.

Som de flesta landslag är det tyska multietniskt. Jikay Gündogan har turkisk bakgrund, bästa mittfältaren Jamal Musialas pappa är nigerian och toppförsvararen Antonio Rüdigers mamma är muslim från Sierra Leone. När det unga tyska laget slogs ut i gruppspelet, hävdade konservativa förståsigpåare att laget saknat Tysklands traditionella kampanda. Medlemmar i högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland förklarade att lagets svaghet hängde ihop med dess vilja att bära One Love-bindeln. Men redan före VM angrep tyska högerkretsar landslaget för att inte vara sant tyskt.

Annons

Annons

En ironisk twist är att den moderna fotbollens landslag ofta utlöser känslostormar och en patriotisk partiskhet i befolkningen som ger politiska ledare en oemotståndlig lust att framträda i nationens landslagsdress och färger.

Spelarna har för det mesta bekanta och kolleger i klubblag över hela Europa. De talar flera språk och är nära vänner med spelare i motståndarlagen. Det gör dem olämpliga som avatarer för fotbollschauvinism, eftersom de tillhör den extremt rika och sant kosmopolitiska elit som högerpopulister älskar att hata.

Man kan ändå förstå varför Fifa valde årets slogan ”Fotboll förenar världen”. ”Money makes the world go around” kändes nog onödigt ärligt.

Översättning: Karen Söderberg

Project Syndicate

SKRIBENTEN

Ian Buruma är författare. Hans senaste bok The Churchill Complex: The Curse of Being Special, From Winston and FDR to Trump and Brexit utgavs av Penguin 2020.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan