Annons

Annons

Annons

Lucia

Luciamysteriet blir fall för polisen – tre kronor borta

Tre luciakronor har mystiskt försvunnit i Trelleborg. En är troligtvis förlorad för gott, men nu tar kommunen polisen till hjälp i sökandet efter de sista två.

– Vi har någon slags jinxad situation när det kommer till våra luciakronor, säger Maarja Edman, vd på Visit Trelleborg.

2007 var Johanna Mattsson Trelleborgs lucia. På huvudet bar hon silverkronan, som nu anmälts saknad hos polisen.

Bild: Johan Bävman

Annons

Trelleborgs lucia har arrangerats sedan 1941. De första drygt 40 åren hade ljusets drottning en krona som pyntades med grönt lagom till den 13 december. Men så drabbades turistbyrån någon gång på 80- eller möjligen 90-talet av inbrott.

– Den första stals då vid inbrottet. Jag har inte lyckats bringa mer klarhet i det, men kronan försvann. Så mycket vet jag, säger Maarja Edman.

Istället togs en silverkrona fram, som ända fram till 2015 kunde sprida ljus och glädje. De unga kvinnor som genom åren utsågs till Trelleborgs lucia fick sina namn ingraverade i kronan.

Men alla lussetåg tog till slut ut sin rätt. 2015 började ljushållarna att ge upp, och den bräckliga kronan fick pensioneras.

Annons

En ny krona togs fram, i mässing, och den hann få några namn ingraverade innan pandemin satte stopp för luciatåget under två år. Men i fjol kunde kronan göra comeback som ljusspridare i palmernas stad.

Annons

2002 var det Sofia Ericsson som spred ljus med silverkronan.

Bild: Ove Jonsson

Nu anmäler det kommunala bolaget Visit Trelleborg de två sista luciakronorna som saknade hos polisen. Sydsvenskan skrev tidigare i höstas om hur stadens luciakläder av misstag skänkts bort. Detta fick Lions att ställa in årets arrangemang, trots att stora delar av lusseföljets utrustning senare återfanns.

Men silverkronan och mässingskronan lyser fortfarande med sin frånvaro.

Maarja Edman, vd på Visit Trelleborg, förklarar att kommunen har gjort en stor utredning av försvinnandet, men ännu inte lyckats lokalisera kronorna.

– De har förvarats i ett kassaskåp. Men i samband med att det skulle flyttas så flyttades kronorna till en temporär plats. Sedan har vi ett fönster på ungefär fyra veckor från att någon senast såg dem till att vi upptäckte att vi saknade dem, säger hon.

Tidsfönstret var under februari månad, då Visit Trelleborg flyttade. I den allmänna förvirring som kan uppstå vid en flytt kan kronorna ha hamnat på fel plats. Så lyder en av Maarja Edmans teorier.

Annons

Annons

Hon tror inte att någon med flit har stulit kronorna.

– Jag tror att de finns här och kommer att dyka upp någonstans. Men eftersom vi äger kronorna, men inte kan säga var de är så får vi räcka upp handen och säga: vi kan inte hitta dem.

Maarja Edman har därför förlustanmält de två luciakronorna hos polisen. Värdet i pengar är inte obetydligt, men desto viktigare är värdet för trelleborgarna att få tillbaka sina luciakronor, menar hon.

Den som vill arrangera ett luciafirande i Trelleborg har dock flera möjligheter, poängterar Maarja Edman.

– Vi har ett antal kyrkor i vår kommun där det finns kronor. Det tycker jag att man ska tänka på innan man funderar över att ta fram en ny krona igen. Ur ett hållbarhetsperspektiv tycker jag det känns rätt.

Vill du ha mer lokala nyheter och reportage i ditt flöde? Följ Sydsvenskan_myllan på Instagram.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan