Annons

Annons

Annons

Malmö

Zack, 16, handlade second hand – blev misstänkt för häleri

Det började med ett roligt fynd från en butik – och slutade i en polisanmälan om häleri. 16-årige Zack Espinosa handlade på Björk & frihet, en av Malmös största second hand-butiker och blev föremål för en polisutredning.

– Det är helt sjukt, säger Eva Marklund, mamma till Zack Espinosa.

Text

Eva Marklund och Zack Espinosa är arga och förtvivlade över misstankarna mot Zack.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Zack Espinosa har alltid varit intresserad av historia och krig, och det har kommit att bli en hobby för honom att samla på sig militärprylar. Mamma Eva Marklund berättar att det går i familjen, flera har jobbat inom militären och hon har själv samlat på liknande föremål.

En dag i oktober ringde Zack Espinosas kompis och berättade att Björk & frihet second hand på gågatan i Malmö, hade fått in militärgrejer. Tillsammans gick de dit och mycket riktigt hittade Zack Espinosa något han ville ha.

– I ett glasskåp vid kassan såg jag den, en militärhjälm från 90-talet. Jag tänkte direkt att den här måste jag köpa, berättar han.

Han ringde till sin mamma, och bad om pengar för att kunna köpa hjälmen.

Annons

– Jag swishade. Så egentligen var det ju jag som köpte hjälmen, säger Eva Marklund.

Annons

Några veckor senare bestämde sig Zack Espinosa för att han inte ville behålla militärhjälmen. Därför la han ut den på Facebook Marketplace, och efter en vecka fick han den såld.

Men sen hände något som som ingen av dem förväntade sig. De fick flera samtal från polisen och socialtjänsten.

De ville informera om att 16-årige Zack Espinosa nu var misstänkt för häleri, att han behövde komma in på förhör till polisen, ha möte med socialtjänsten – och att han tilldelats en advokat.

– Vi fattade ingenting. Det handlade om en vara som han köpt i en stor butik i centrala Malmö, ska man inte kunna handla i en vanlig butik? undrar Eva Marklund.

Mamma Eva Marklund är orolig för att sonen i framtiden inte kommer få göra militärtjänstgöring på grund av händelsen.

Bild: Hussein El-Alawi

Om någon säljer en stulen vara kan den personen åtalas för häleri, och det gäller ofta även om man inte vet om att varan är stulen. Som köpare av något som kan misstänkas vara stulet har man en undersökningsplikt.

Men undersökningsplikten gäller inte om man handlar i en butik, som Zack Espinosa gjorde – utan den gäller om man handlar av privatpersoner.

Zack Espinosa hade sparat kvittot, och så fort samtalet från polisen kom gick han tillbaka till butiken för att få en handskriven lapp av personalen, som intygade att han faktiskt köpt militärhjälmen hos dem.

Annons

Annons

Trots att kvitto och handskrivet brev lämnades till polisen lades utredningen först inte ner.

Bild: Hussein El-alawi

Det var inga problem och när bevisen var inlämnade förväntade sig både Zack Espinosa och Eva Marklund att utredningen skulle läggas ner. Det gick sedan flera veckor utan några besked.

Zack Espinosa har alltid vetat att han vill gå GMU, grundläggande militär utbildning, efter gymnasiet. Nu är både han och hans mamma oroliga för att det inte kommer gå, med tanke på hälerianklagelserna.

– Även om han inte blir dömd kommer det ju finnas anteckningar som visar att detta har pågått, det kan ju verkligen påverka hans framtid, säger Eva Marklund.

Men samma dag som Sydsvenskan ringer till polisen som handlägger ärendet, bestämmer sig förundersökningsledaren för att lägga ner utredningen.

– Polisen har haft mycket att göra. Men nu när jag har sett kvittona har jag bestämt mig för att lägga ner det. Vi har inga misstankar längre, säger Henrik Lindbacken, förundersökningsledare hos polisen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan