Annons

Annons

Annons

Mordet på Marua Ajouz

Lyssna: Håller 20 år gamla mordgåtan Marua Ajouz på att lösas?

Julen 2002 försvann Marua Ajouz. Tio månader senare hittades hennes huvud i bokskogen. Vad som hände henne har varit ett mysterium i årtionden. Men nu kan ett av Skånes mest uppmärksammade mordfall få en lösning.

Text

Inbäddat innehåll

Du lyssnar på Sydsvenskan är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

När 18-åriga Marua Ajouz huvud hittades i Bokskogen utanför Malmö sattes en massiv mordutredning igång. Tidigt riktades uppmärksamheten mot hennes expojkvän och två av hans vänner.

Polisens likhundar markerade för ”död kropp” i hans lägenhet, men någon annan teknisk bevisning gick inte att hitta.

– Så de släpps, expojkvännen avtjänar ett straff han dömts för ett annat brott och drar sedan från Malmö, säger Sydsvenskans krimreporter Joakim Palmkvist.

Förundersökningen lades ner och vad som hände Marua Ajouz har varit ett mysterium. 2016 gjorde HD och Sydsvenskan dokumentären ”Huvudet i Bokskogen”. Då hade fallet kört fast helt och hållet.

– Det var stendött, säger Joakim Palmkvist.

Men i april 2017 hände något oväntat. En grävmaskin upptäckte Marua Ajouz kropp av en tillfällighet i samband med ett byggprojekt i Nordanå utanför Staffanstorp.

Utredningen prioriterades av polisens kalla fall-grupp och en mängd utredningsåtgärder genomfördes.

På morgonen den 6 december 2022, 20 år efter att Marua Ajouz försvann, greps expojkvännen i sitt hem och sitter nu häktad misstänkt för mord. Han nekar till brott.

Annons

Annons

– För att kunna komma så långt säger min erfarenhet mig att du måste ha något tekniskt som binder den misstänkte till brottsplatsen, säger Joakim Palmkvist.

Håller ett av Skånes mest uppmärksammade mordfall på att lösas efter 20 år? Lyssna på det senaste avsnittet av Du lyssnar på Sydsvenskan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan