Ni ska få vara med om ett experiment.
Med start i dag skriver jag tio krönikor om artificiell intelligens. Eller rättare sagt: jag skriver bara i dag. Resten låter jag en artificiell intelligens göra åt mig.
Så här ska det gå till.
De senaste veckorna har en ny skrivkunnig artificiell intelligens som heter ChatGPT slagit världen med häpnad. Den arbetar i chattform. Man ber den att förklara, beskriva eller argumentera – ju mer precisa instruktioner, desto bättre resultat.
Den är vänlig i tonen. Den är ofattbart sakkunnig inom vissa områden, men helt ovetande inom andra. Den kan skriva utmärkt programkod, men den kan inte redogöra för vem Magdalena Andersson är. Den kan ge goda råd åt den som ska vara toastmaster på en fest till helgen. Den kan yttra faktabaserade meningar till den som frågar om när jorden går under, och servera dem i ett tröstande tonläge.
Annons
Annons
Men det mest fascinerande är egentligen inte hur bra den redan är – utan snarare hur bra den kommer att bli. Den har redan flera miljoner användare, som alla just nu matar den med nya frågor, varpå den själv lär sig av tidigare misstag.
Ju fler användare, desto skarpare artificiell intelligens.
Den skeptiske, som ännu inte har sett robotens chattfunktion i arbete, tänker kanske att man ofelbart skulle märka att det inte är en människa som skriver. En erfaren akademisk examinator kanske tänker: det där kan omöjligen lura mig. Det är klart jag ser skillnad på en riktig hemtenta och en som är skriven av en robot!
Till dem säger jag: skaffa ett gratis konto hos Open AI och testa. Den skriver redan mycket bättre svenska än en majoritet av svenskarna. Jag lovar. Hur bra skriver den då inte om ett år, eller två, eller fem?
Är vi ens säkra på att sådana som jag, opinionsskribenter med nördiga specialintressen, kommer att behövas för att göra det jobb jag gör i dag? Jag ställde just den frågan till roboten. Svaret kommer i ett av de försök vi publicerar, varje dag fram till julafton på webben, med start i morgon. Samtliga krönikor skrivs av ChatGPT. Mitt uppdrag som journalist blir att försöka ge roboten en så exakt instruktion som möjligt. Vi kommer att publicera tre beståndsdelar i varje försökskrönika:
• Min instruktion.
• Robotens slutprodukt.
• Min subjektiva utvärdering – där jag förstås också försöker se om roboten blir bättre på att förstå vilken sorts stil jag uppskattar.
Annons
Saken är nämligen den att man aktivt kan hjälpa roboten. Om man inte är nöjd med svaret, så markerar man det, och erbjuds att beskriva mer i detalj vad som är fel.
Annons
Den ber då artigt om ursäkt, och försäkrar att den inte ska göra om sitt misstag.
Verksamheten som har utvecklat tekniken heter Open AI, och drivs utan vinstsyfte. Man har tagit in enorma investeringsbelopp, och den evige Elon Musk finns bland dem som har satsat. Datakraften som detta maskineri just nu slukar ”får ögonen att tåras”, sa en av grundarna i ett uttalande häromdagen. Inom kort måste stiftelsen helt säkert hitta sätt att tjäna pengar på detta banbrytande.
Det är upp till omvärlden att reagera. Hur använda? Hur reglera? Hur förbättra?
Jag för min del har intrycket att vi just precis nu, vintern 2022, upplever en historisk förändring – och inte bara i digitaliseringen, utan i hela mänskligheten.
Följ med, så undersöker vi saken.
Framtiden är inte farligare än den brukar. Den är just nu bara ovanligt intressant.
Läs mer:
AI-krönika: Låt oss inte bli för ivriga att ersätta människor med robotar