Annons

Annons

Annons

Energipriser

Lyssna: Hur blev Skånes elområde det sämsta i Europa?

De svenska elpriserna är på väg mot rekordnivåer. Och allra värst är det i elområde fyra – där Skåne ligger. I vinter riskerar dessutom strömmen att kopplas bort. Hur hamnade vi här?

Text

Inbäddat innehåll

”Du lyssnar på Sydsvenskan” är en nyhetspodd om det mest spännande och viktiga som händer just nu. Du kan lyssna i spelaren ovanför, eller där du lyssnar på dina poddar.

Annons

Annons

Vi står inför en vinter där skånska företag och hushåll kan räkna med skyhöga elräkningar.

Men för bara några år sedan hade Sverige världens lägsta elpriser och ett stabilt elnät.

Nu varnar Svenska kraftnät för att det finns en reell risk för planerade strömavbrott framöver. Det betyder att delar av Skåne kan släckas ner under korta perioder i vinter.

– Det är något vi aldrig tidigare har upplevt, säger Erik Magnusson, reporter på Sydsvenskan.

Både Putinpriser och Magdapriser är termer som har använts för att beskriva den rådande situationen.

Men det är en lång kedja av händelser som lett till att skånska elkunder nu går en tuff vinter till mötes.

Sydligaste Sverige har blivit en slags buffert mellan de väldigt höga priserna på kontinenten och de traditionellt väldigt låga priserna i Sverige, säger Erik Magnusson.

Utbyggnaden av exportkablar och skärpta EU-krav kring elexport är delar av förklaringen. Även minskad svensk kärnkraftsproduktion, krångliga byggregler för havsbaserad vindkraft och införandet av elprisområden spelar in.

– Då hamnade Sydsverige i elområde fyra – och det visade sig att det blev ett elområde helt utan större elproduktion, säger Erik Magnusson.

Även Rysslands energikrig mot EU har påverkat skåningarnas elkostnader.

Annons

Och om Sverige tvingas genomföra planerade strömavbrott framöver skulle det vara en stor vinst för Putin, menar Erik Magnusson.

Annons

– Det skulle naturligtvis vara en väldigt stor framgång för honom i den här krigsföringen med energi som vapen.

Hur blev Skånes elområde det sämsta i Europa? Och hur stor är risken att Skåne blir strömlöst i vinter? Lyssna på det senaste avsnittet av ”Du lyssnar på Sydsvenskan”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan