Annons

Annons

Annons

Artificiell intelligens

Vad är ChatGPT och varför är det så hajpat?

ChatGPT är chattroboten som kan skriva poesi, svara på existensiella frågor och skriva trovärdiga uppsatser. Men hur funkar det egentligen? HD och Sydsvenskan ställer frågan direkt till det omtalade verktyget.

Text

Det här är resultatet när HD och Sydsvenskan ber ChatGPT skriva en dikt.

Bild:

Annons

Så sent som i slutet av november lanserades ChatGPT som en publik betaversion. Bara fem dagar senare hade verktyget över en miljon användare.

Intresset för den ai-baserade chattbotten som på kommando kan skriva poesi, svara på existensiella frågor och skriva trovärdiga uppsatser bara fortsätter att öka. Det här bör du veta om tjänsten, som är utvecklad av amerikanska Open AI:

1. Vad är det som gör ChatGPT så speciellt?

Till skillnad från exempelvis kommersiella virtuella assistenter som Amazons Alexa, Apples Siri och Google-assistenten är ChatGPT en textbaserad chattrobot utvecklad för att föra samtal med människor. Den kan hantera både sammanhang och följdfrågor med viss lätthet, även på svenska.

2. Hur funkar ChatGPT?

Vi ställer frågan direkt i verktyget och får då ordagrant detta svar:

Annons

”ChatGPT är en chattrobot som är tränad med hjälp av en teknik som kallas för ‘maskininlärning’ för att kunna svara på frågor och föra en samtal med människor. Maskininlärning innebär att systemet lär sig att förutsäga vilka svar som är mest troliga att vara relevanta för en given fråga genom att analysera stora mängder textdata. Detta gör att ChatGPT kan ge svar på en mängd olika frågor och samtala om många olika ämnen.”

Annons

Svaret är skrivet på en närmast perfekt svenska, med undantag för att verktyget lagt in ett ”en” i stället för ”ett” före ”samtal”.

3. Ger verktyget alltid så här bra svar?

Nej, Open AI är tydliga med att systemet inte är perfekt. Det kan generera inkorrekt eller missvisande information och producera både stötande och partiskt innehåll.

4. Vad ska man använda ChatGPT till?

Så här svarar ChatGPT på frågan:

”Man kan använda ChatGPT till många olika saker, som att få svar på frågor eller få hjälp med att lösa problem. Man kan till exempel fråga ChatGPT om allt mellan himmel och jord, från allmänna frågor om väder och historia till mer tekniska frågor om datorer och teknik. Eftersom ChatGPT är en chattrobot kan man även använda den för att ha en samtal med den om vad som helst, precis som man skulle göra med en människa. ChatGPT kan därför vara ett roligt och nyttigt verktyg att ha till hands när man vill veta något eller bara vill ha lite sällskap.”

5. Vad ska man inte använda ChatGPT till?

“Eftersom ChatGPT är en datorprogrammerad chattrobot är det viktigt att komma ihåg att den inte har samma förståelse för världen som en människa. Därför bör man inte använda ChatGPT som en ersättning för professionell rådgivning eller viktiga beslut som kan påverka ens liv eller hälsa. ChatGPT är endast avsedd för underhållning och allmänbildning, och bör inte användas för att fatta viktiga beslut eller för att få råd om allvarliga frågor.”

Annons

6. Vad kan ChatGPT leda till?

”En av de stora fördelarna med maskininlärning är att systemet kan lära sig att förutsäga vilka svar som är mest troliga att vara relevanta för en given fråga, vilket kan göra det möjligt att skapa mer intelligenta och användarvänliga chattrobotar. Maskininlärning kan också användas för att lösa en mängd olika problem inom olika områden, som att analysera stora mängder data för att hitta mönster eller att upptäcka bedrägerier i realtid.”

Annons

7. Vad är ChatGPT tränad på?

Verktyget är inte helt transparent i svaret på denna fråga. Det här får vi veta:

”ChatGPT är en språkmodell tränad av OpenAI. Språkmodeller är tränade på stora mängder textdata för att lära sig hur språk fungerar och för att kunna generera rimlig text. Det är svårt att säga vilken specifik data ChatGPT har tränats på eftersom OpenAI inte har offentliggjort detaljer om detta. Men det är troligt att modellen har tränats på en mängd olika källor, inklusive böcker, artiklar, forumdiskussioner och andra textbaserade källor.”

Läs mer:

Andreas Ekström: Kan roboten ta över mitt jobb? Svaret får vi nu

AI-krönika: Låt oss inte bli för ivriga att ersätta människor med robotar

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan