Annons

Annons

Annons

Sprickorna i nya fasaden

Kallt hemma? Räddningstjänsten varnar för lerkrukor och gasolvärmare

Värmeljus under lerkrukor, gasolvärmare eller i värsta fall grillar. I vinterkylan tar skåningar utan eldstäder till många knep. Här ger Mats Streer, inre befäl på Räddningstjänsten Syd, varningar och råd till dig som försöker öka temperaturen.

Text

Timur Sakka med barnen Leon och Melody. Lerkrukorna med värmeljus är en lösning som fått spridning bland hyresgästerna i de kalla bostäderna.

Bild: Peter Frennesson

Annons

De nybyggda husen i Kronetorpsstaden i Arlöv har stora problem med uppvärmningen. I en tidigare artikel berättade vi om hyresgästernas uppfinningsrikedom – hur de fick upp temperaturen med hjälp av etanolkaminer, gasolvärmare eller genom att placera värmeljus under lerkrukor.

Annons

Trenden med ljus i krukor har spridits på TikTok, men är inte ofarlig. I slutet av november kunde en lägenhetsbrand i engelska Derby spåras till en krukvärmare. Värmeljusen hade fått krukans fat att spricka och det smälta stearinet antändes när ljusen välte.

Mats Streer, inre befäl på Räddningstjänsten Syd, ser ingen våldsam brandrisk med lerkrukorna, men manar till försiktighet. Han jämför med hur ett av de svenska glasbruken fick återkalla en ljuslykta sedan flera exemplar spruckit och värmeljusen trillat ur.

Annons

– I och med att man inte har kontroll på värmeljusen när man sätter krukan över är det ett mindre bra sätt att värma sig. Om krukan går sönder kan den såklart påverka värmeljusen.

Dessutom, påpekar han, skapas inte mer värme när krukan placeras ovanpå.

Vid lägenhetsbranden i Derby hade fatet spruckit och smältande stearin antänts. Foto: Derbyshire Fire and Rescue Service

– Det du möjligtvis skapar är en mjukare energi, med en yta som inte är så varm. Men det ger inte mer värme, det styrs av energiprinciperna.

Även gasolvärmare har använts i Kronetorpsstadens bostäder, och här blir brandbefälets varning skarpare. De bör bara användas i utrymmen där ventilationen är god, eftersom det bildas både koldioxid och giftig kolmonoxid när gasolen förbränns.

– I säkerhetsinstruktionerna till alla gasolvärmare talas det om vikten av ventilation för att du inte ska få för mycket av de här gaserna. Där måste man vara väldigt försiktig.

Annons

De senaste dagarna har Räddningstjänsten Syd sett ännu värre försök att få upp temperaturen.

– Vi har haft ett par fall där man har tagit något gammalt oljefat och eldat i inomhus, och även någon grill. Det är rent olämpligt.

Läs mer:

De har 15-16 grader i sina lägenheter – bygger egna element

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan