Annons

Annons

Annons

Gräv bort Skåne

Lyssna: Varför syns plötsligt ufon överallt?

Märkliga farkoster som försvinner ner i havet. Oförklarliga fenomen på den amerikanska militärens radarbilder. Till och med årets julfilm handlar om ufon. Kulturredaktionens ufo-expert Mattias Oscarsson gästar podden och förklarar varför så många tror på utomjordingar och flygande tefat.

Text

Inbäddat innehåll

I Sydsvenskans kulturpodd ”Gräv bort Skåne!” undersöker Ida Ölmedal, Rakel Chukri och Maria G Francke kulturvärlden från ett skånskt perspektiv. Lyssna här eller där du lyssnar på poddar.

Annons

Annons

Filmen ”UFO Sweden” har premiär på juldagen. Ett utomjordiskt drama som utspelar sig i svensk föreningsmiljö.

Föreningen ”UFO Sverige” finns på riktigt. Sydsvenskans Mattias Oscarsson har besökt dem i Norrköping för att skriva ett reportage.

– De har världens största ufo- och paranormala arkiv. De har alltså 40 000 böcker om ufon och paranormala fenomen, säger han.

Det amerikanska försvaret har de senaste åren offentliggjort flera videoklipp på oförklarliga flygande fenomen, det som kallas ”UAP:s”. En rapport från Pentagon bekräftar att militären inte kan förklara vad det är som syns på bilderna.

En undersökning från Pew Research Center visar att över hälften av amerikanerna tror att bilderna är tecken på intelligent liv från andra planeter.

Folk verkar tro på aliens och ufon mer än någonsin. Vad beror det på?

– Utomjordingarna fyller samma roll som tomtar och troll hade förr. Det okända, det vi inte förstår oss på, säger Mattias Oscarsson.

Ett lokalt exempel är företagaren Gösta ”Pollenkungen” Carlsson. Han gjorde sig en förmögenhet på att sälja pollentabletter, och var bland annat med och byggde upp hockeylaget Rögle BK.

I början på 70-talet väckte han stor uppståndelse när han berättade att han hade fått receptet på pollentabletterna från utomjordingar i en glänta utanför Ängelholm.

Annons

– Vilka entreprenörsintriktade utomjordingar! Det skulle Moderaterna gilla, säger Rakel Chukri.

Varför syns plötsligt ufon överallt? Lyssna på det senaste avsnittet av Gräv bort Skåne!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan