Annons

Annons

Annons

Attacken på Malmö latinskola

Hovrättsdom: Livstid för dubbelmordet på Latinskolan

18-årige Fabian Cederholms livstidsstraff för morden fastställs nu av hovrätten. Han är den förste 18-åringen i Sverige som döms till livstids fängelse.

Text

De båda offren var populära och engagerade lärare på Malmö Latinskola.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

– Han handlade med avsikt att offren skulle dö. Det var helt oprovocerat, planerat och det skedde på deras arbetsplats inför en kollega och en elev. Båda offren måste ha känt stark dödsångest, säger hovrättspresident Ylva Norling Jönsson vid en pressträff på måndagsförmiddagen.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom utan några ändringar.

Det var i slutet av skoldagen, vid 17-tiden, den 21 mars i år som Fabian Cederholm gick till attack mot två lärare på sin skola, beväpnad med kniv och yxa. Båda lärarna dog av sina skador. Fabian Cederholm larmade själv polisen efteråt och han greps kort därefter inne på skolan.

Malmö tingsrätt dömde honom till livstids fängelse för morden – han hade agerat synnerligen hänsynslöst, ansåg tingsrätten. Attacken var brutal och orsakade de båda offren svårt lidande.

Annons

Annons

När domen överklagades till hovrätten ville Fabian Cederholms försvarare att han i stället skulle dömas till rättspsykiatrisk vård eller åtminstone ett tidsbestämt straff på 14 år. Detta med hänvisning till hans autism. Under rättegången i hovrätten tog försvaret in en överläkare som talade för att Fabian Cederholm led av svår autism gjorde att han inte kunde styra sitt beteende.

Den stora rättspsykiatriska undersökning som Fabian Cederholm har genomgått kom fram till att han inte lidit av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället.

Socialstyrelsens rättsliga råd tog, efter önskemål från Fabian Cederholms försvarare, upp saken för att ge en second opinion. De anslöt sig då till slutsatserna som kommit fram vid den rättspsykiatriska undersökningen.

Rådet skrev i sitt beslut i slutet av november att: ”Det har inte kommit fram något som talar för att Fabian Cederholm till följd av en psykisk störning har saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt.”

Utlåtandena från den rättspsykiatriska utredningen och från Socialstyrelsens rättsliga råd gör att även hovrätten bedömer att det inte finns utrymme att döma Fabian Cederholm till rättspsykiatrisk vård, utan att straffet ska bli fängelse. Överläkarens vittnesmål om hur autismen påverkade Fabian Cederholm ändrar inte hovrättens bedömning.

Hovrätten konstaterar i sin dom att det ändå finns anledning att anta att Fabian Cederholm haft en bristande utveckling och omdömesförmåga jämfört med andra jämnåriga. Detta kan ses som förmildrande omständigheter, men det slår ändå inte igenom i straffet. Straffvärdet för vart och ett av de två morden är livstids fängelse, resonerar hovrätten:

Annons

Annons

– 18-åringen ska dömas för två mord, och vi menar att omständigheterna i morden är så försvårande att de når upp till livstids fängelse, säger Ylva Norling Jönsson.

Lyssna: Attacken på Malmö latinskola

Inbäddat innehåll

Läs mer:

Joakim Palmkvist Livstid är inte livstid – men skadeståndet betalas ut

Kortdokumentär: Attacken på Malmö latinskola

Inbäddat innehåll

Fakta

Morden på Malmö latinskola

Dådet på Malmö latinskola inträffade när skoldagen tar slut den 21 mars 2022. Två lärare attackerades och fick så svåra skador att de avled.

En 18-årig man anhölls senare under natten. Motiven till morden ska vara att gärningsmannen känt sig missanpassad. De två lärarna valdes ut av en slump.

Malmö tingsrätt dömde 18-åringen till livstids fängelse. Två lagändringar på kort tid gjorde det möjligt för tingsrätten att döma 18-åringen till ett historiskt hårt straff i förhållande till hans ålder.

Efter en lagändring 2020 döms nu allt fler till livstid i Sverige och efter ytterligare en lagändring vid årsskiftet sänktes gränsen för vem som kan dömas till livstid från 21 till 18 år.

Han dömdes också till att betala totalt cirka en miljon kronor i skadestånd till de mördade lärarnas efterlevande.

Källa: TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan