Annons

Annons

Annons

analysGängkriminalitet

Olle Lönnaeus
Kristerssons rivstart mot gängen: Två utredningar och ett avdammat S-förslag

Text

Det här är en analys.

Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Fyra dagar före jul levererade Ulf Kristersson, Ebba Busch, Johan Pehrson och Jimmie Åkesson ett hårt paket till svenska folket – och de kriminella gängen.

”Det är dags att gå från ord till handling”, sa Kristersson på tisdagens pressträff.

Men julklappen innehöll ingen överraskning.

Regeringens och SD:s ”rivstart mot gängen” består av två utredningar – och ett avdammat lagförslag från S-regeringen.

Symboliken var naturligtvis viktig.

När Ulf Kristersson skulle leverera på sitt kanske viktigaste vallöfte stod Jimmie Åkesson vid hans sida – trots att SD inte sitter med i regeringen.

Och när Kristersson inlett med att konstatera att sextio människor skjutits ihjäl i Sverige i år – ”Vi måste visa att staten har kontrollen, inte de kriminella gängen” – gav han ordet till Åkesson före både Ebba Busch och Johan Pehrson.

Annons

Annons

En tydlig signal till väljarna.

Det som de fyra högerledarna beskrev som sin rivstart består av fyra delar:

• Socialtjänsten ska kunna gå in med insatser tidigare för barn som riskerar dras in i kriminalitet. Åldersgränsen sänks från 15 till 12 år.

• Kommunerna får en lagstadgad skyldighet att delta i det brottsförebyggande arbetet, bland annat genom att upprätta en lägesbild över brottsligheten i kommunen.

Det här är lagförslag som S-regeringen redan förberett. I juni skickade dåvarande justitieministern Morgan Johansson in en lagrådsremiss.

Ebba Busch, Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och Johan Pehrson.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

På pressträffen talade Kristersson och Åkesson om ”mönsterbrytande insatser” mot gängen och om ”paradigmskifte”.

Det är en bild som Socialdemokraterna ifrågasätter.

S-regeringen skärpte straffen för 80 olika brott och gav polisen vassare vapen, till exempel hemliga dataavläsning. Man förberedde också en lag om att låta polisen avlyssna och kameraövervaka gängkriminella preventivt – det vill säga utan att det finns någon konkret brottsmisstanke.

Dessutom införde S-regeringen ett system med kronvittnen för att få fler brottslingar dömda: En person som tjallar på sina medbrottslingar kan själv få lägre straff.

Annons

Inom kort avgör Högsta domstolen ett mål där man kommer att dra en tydlig gräns för hur mycket lägre straff den som hjälper polisen kan få. Det gäller en man som förvarat narkotika. I lägre instans fick han nedsatt straff från sex till tre års fängelse för att han golade på sina medbrottslingar.

Annons

Men i den rivstart som Kristersson och de tre andra högerledarna presenterade på tisdagen finns det också två förslag som de politiska blocken är oeniga om.

• Visitationszoner ska nu utredas av Tullverkets rättschef Karin Erlingsson. Idén är hämtad från Danmark.

Polisen ska få peka ut ett visst bostadsområde där man under en avgränsad tid får kroppsvisitera vem som helst utan brottsmisstanke för ett leta vapen och knark.

Det här förslaget säger Socialdemokraterna nej till. Partiet tror att folk i området skulle känna sig stigmatiserande, utpekade som potentiella brottslingar, vilket skulle öka misstron mot både polis och samhälle.

”Visitationszoner kan ha en avgörande effekt mot brottsligheten”, sa Jimmie Åkesson på pressträffen.

• Anonyma vittnen ska också utredas. Uppdraget går till före detta hovrättspresidenten Fredrik Wersäll.

”Det har skapats en utbredd tystnadskultur”, sa Ebba Busch.

Tanken är att både kriminella och vanligt folk som råkat bli vittne till ett brott ska våga berätta om det för polisen och i domstol – om de får vara anonyma.

Såväl oppositionen som många jurister har allvarliga invändningar.

Annons

Dels innebär det en fara för rättssäkerheten om en misstänkt och hans försvarare inte vet vem som pekat honom. Dels kommer domstolarna att tillmäta ett anonymt vittne så lågt bevisvärde att det i praktiken blir värdelöst.

I Danmark och Norge – där anonyma vittnen tillåts – har det nästan aldrig använts.

När Ulf Kristersson hade presenterat sin rivstart gav han en något dyster prognos. Skjutningarna kommer att fortsätta i många år. Det blir värre innan det blir bättre. Men utvecklingen går att bryta.

”Det här kommer ta tid. Just därför måste man ha bråttom”, sa statsministern.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan